Lakihelppi
Hanki juristin tarpeisiisi laatima asiakirja edullisesti ja ilman ajanvarausta. Aviopareille tärkeät asiakirjat ovat avioehto, keskinäinen testamentti ja edunvalvontavaltuutus.
Avioehdon tekemistä kannattaa ainakin harkita ennen naimisiin menoa, mutta sen voi yhtä hyvin tehdä myös milloin tahansa avioliiton aikana.
Tutustumalla aiheeseen lisää, voit tehdä perustellun päätöksen tästäkin asiasta.
Mikään epäluottamuslause tulevaa avioliittoa kohtaan avioehto ei kuitenkaan enää ole.
Monessa tilanteessa avioehdolla voidaan estää kohtuuttomia tilanteita, joita avio-oikeus voi aiheuttaa avioliiton päättyessä. Jokainen avioliitto nimittäin päättyy jonain päivänä, joko eroon tai viimeistään toisen kuolemaan.
Avioehdolla voidaan rajoittaa avio-oikeutta, jonka mukaan avioliiton päättyessä molempien puolisoiden varat lasketaan yhteen ja jaetaan sen jälkeen tasan avioliiton osapuolien kesken.
Monesti avioehtosopimuksella avio-oikeuden ulkopuolelle jätetään esimerkiksi kummallekin puolisolle tulossa olevat perinnöt, toisen suvun omistuksessa oleva kesämökki tai puolisoiden omat yritykset. Toki avioehdolla voidaan sulkea avio-oikeus pois myös kokonaan.
Jokaisen tilanne on kuitenkin omanlaisensa, joten yleispätevää ohjetta ei avioehdosta voi antaa. Sen vuoksi avioehto kannattaakin räätälöidä kunkin hääparin tilanteen mukaan.
Avioehto voi myös koskea pelkästään erotilannetta. Tällaisella niin kutsutulla romanttisella avioehdolla tarkoitetaan sitä, että liiton päättyessä eroon kumpikaan ei saa toisen omaisuutta, mutta varat jaetaan tasan kuolemassa.
Avioehtosopimuksen voi tehdä jo ennen avioliiton solmimista tai milloin tahansa naimisiin menon jälkeen. Avioehdon voi kuitenkin rekisteröidä vasta häiden jälkeen.
Laadittu avioehto tulee allekirjoittaa kahden esteettömän todistajan läsnäollessa ja rekisteröidä Digi- ja väestötietovirastoon ennen kuin se on lainvoimainen.
Voitte siis hyvillä mielin tehdä ja allekirjoittaa avioehdon jo ennen häitä, mutta muistakaa häiden jälkeen huolehtia myös avioehdon rekisteröinnistä.