Häälahjavinkit hääparille ja häävieraalle
-
Kirjoittanut Marja Kontiainen
Mitä voi ja saa toivoa häälahjaksi? Kannattaako hääkutsussa mainita lahjoista mitään? Maksavatko häävieraat omat kulunsa häälahjalla? Miksi nykyään toivotaan lahjaksi rahaa? Kuinka paljon on sopiva summa häälahjaksi? Voinko tehdä lahjalistan? Mitä teemme, jos emme missään tapauksessa halua yhtään lahjaa vierailta?
Kesähääkausi lähestyy ja keskustelu hääkutsujen teksteistä käy kiivaana. Erityisesti lahjatoiveet aiheuttavat päänvaivaa niin hääpareille kuin myöhemmin kutsun saaneille häävieraille. Kannan nyt oman korteni häiden lahjakekoon. Tässä on tiukkaa asiaa postauksen täydeltä kuorrutettuna henkilökohtaisella kokemuksella sekä hääpareille, jotka miettivät, mitä lahjatoiveeksi laittaisivat, että tämän vuoden häävieraille, joilla on mennyt sormi suuhun sopivaa häälahjaa miettiessä.
Suosituin häälahja
Tällä konmarituksen aikakaudella ei liene kenellekään suuri yllätys, että suosituin häälahjatoive Suomessa on tällä hetkellä raha. Materiaalinen yltäkylläisyys koskee myös hääpareja. Kaapit ovat jo täynnä, ja moni ei oikeasti tarvitse yhtään uutta tavaraa. Useimmat naimisiin aikovat ovat asuneet yhdessä jo pitkään ja keränneet kaiken tarvittavan ja tarpeettoman maallisen omaisuuden. Siitä yksinkertaisesta syystä toivotaan häälahjaksi nykyään useimmiten rahaa.
Ja ei, kyse ei ole kerjuusta. Häävieraiden ei ole myöskään tarkoitus kustantaa hääparin juhlia. Tai antaa yhtä paljon, kuin hääpari käyttää rahaa per häävieras. Ainakaan minun mielestäni. Rahalahjatoiveella yritetään sen sijaan estää jo kerättyjen tavaravuorten kasvamista ja turhien ja tarpeettomien lahjojen ongelmaa. On kaikkien osalta aika hölmöä, jos häiden jälkeen kirpputorille rahdataan häätarvikkeiden lisäksi vino pino käyttämättömiä, mutta täysin hutiin menneitä häälahjoja.
Häävieraalle rahalahjatoive voi olla helpotus - pitää vain päättää summa
Hääkutsun kolahtaminen postilaatikkoon tai sähköpostiin ei ole kaikille vieraille mikään helppo rasti. Juhlavaatteiden, lastenhoitajan tai toiselle paikkakunnalle matkustamisen järjestelyyn menee aikaa ja energiaa. Hääkutsusta löytyvä selkeä lahjatoive on siinä rytäkässä helpotus, ja poistaa vieraalta yhden lisämurheen. Lisäksi ei tarvita kuin onnittelukortti.
Aina löytyy heitäkin, joille rahalahjatoiveen saaminen on epämiellyttävää. Useimmiten sen vuoksi, ettei tiedetä, minkä verran on sopiva summa häälahjaksi. Eikä tätä pulmaa poisteta edes muulla lahjatoiveella, sillä yhtälailla vieraan täytyy päättää tavaralahjankin arvo.
Minun vastaukseni tähän pulmaan on yksinkertainen. Jokainen vieras päättää aina itse oman tilanteensa huomioon ottaen, mikä on hyvältä tuntuva vaihtoehto. Hääparilla ei pitäisi olla siihen mitään sanomista.
Jossain ohjeissa puhutaan 50-100 euron olevan sopivia summia, ja niin varmaan ovatkin osalle vieraista. Toisaalta opiskelevalle, työttömälle tai muuten vain vähemmällä rahalla elävälle on turha laittaa painetta riittävän summan laittamisesta lahjaan. Erityisesti se, että hääpari päättää järjestää kalliit häät, ei tarkoita sitä, että häävieraiden pitäisi antaa kalliita lahjoja. Vierailla ei ole mitään syytä miettiä, kuinka paljon heidän ruokansa tai juomansa hääparille kustantaa, ja antaa lahjaksi samalla mitalla.
Mitä muuta voi toivoa häälahjaksi?
Jos pelkkä riihikuivan lahjatoiveen kirjoittaminen tuntuu epämiellyttävältä, niin valitkaa joku seuraavista vaihtoehdoista. Samalla autatte niitä vieraita, jotka eivät periaatteesta halua antaa lahjaksi rahaa.
Muotoilkaa toive siten, että vieraille jää enemmän vapautta päättää lahjan sisällöstä. Lahjatoiveena voi olla esimerkiksi “jotain kirjekuoreen mahtuvaa”. Estätte tavaratulvan, ja lahjaksi voitte saada rahan lisäksi lahjakortteja, elämyslahjoja, lupauksia esimerkiksi lastenhoitoavusta tai mökkiviikonlopusta tai runoja tai mitä vain, joka ei vie paljon tilaa.
Rahatoiveen voi myös verhota konkretiaan, jolloin vieraallekin rahan antaminen on mukavampaa. Tyypillinen toive häämatkakassan kartuttamisesta voidaan toteuttaa lahjalistana, jossa tavaroiden sijaan vieraat lahjoittavat parille esimerkiksi kynttiläillallisen, kanoottiretken, parihieronnan tai osuuden sukelluskurssista perillä häämatkakohteessa.
Seuraava vinkki on niille hääpareille, jotka eivät halua itsellensä yhtään mitään. Vieraiden on vaikea noudattaa tällaista toivetta suoraan, joten kutsussa voi toivoa muistamisen sijaan lahjoituksia hääparin valitsemaan hyväntekeväisyyskohteeseen. Näin vieraatkin voivat täysin vapaasti päättää, kuinka paljon haluavat valitsemaanne kohdetta tukea, ja te säästytte turhilta lahjoilta. Kenellekään ei pitäisi tulla silloin ongelmaa edes miettiessä lahjan hintaa.
Viimeinen vinkki on tehdä perinteinen lahjalista. Kerätkää listaan kaikenlaisia asioita, joita kodistanne puuttuu tai joita olette aina halunneet, mutta jostain syystä jättäneet hankkimatta. Astiat, liinavaatteet, kodinkoneet ynnä muut perinteiset toiveet ovat yhä käyttökelpoisia. Laittakaa mukaan kaikenhintaisia vaihtoehtoja, ja runsaasti myös niitä edullisempia. Lahjatoiveiden tarkoitus ei ole se, että vieraat kustantaisivat hääparin kalliin maun, vaan helpottaa sekä vieraiden valmistautumista juhliinne että estää hutihankintojen tapahtumista.
Joulusta opittua, eli miksi hääparin lahjatoivetta kannattaa kuunnella
Sopivan lahjan keksiminen ja antaminen on todella vaikeaa. Vain jos tunnet lahjansaajan hyvin ja lisäksi tiedät, mitä vailla hän on juuri tällä hetkellä, voit osua oikeaan. Mieti itse, kuinka monelle tuntemallesi lahjan antaminen olisi helppoa? Sen vuoksi on parempi noudattaa hääparin toivetta lahjan suhteen kuin lähteä sooloilemaan ajatellen, että kyllähän Matti ja Maija ainakin yhden Mariskoolin vielä tarvitsee.
Jos kuitenkin haluat ehdottomasti antaa lahjatoiveen vastaisesti muuta kuin rahaa, niin sellaiset lahjat, jotka kuluvat, ovat yleensä tervetulleita. Samppanjapulloa tuskin kukaan paheksuu häälahjana, jos hääpari käyttää alkoholia edes joskus. Samoin erilaiset erikoisherkut ja ruoka-aineet, jotka yleensä jäävät kauppaan voivat olla hääparin mieleen. Tai jo aiemmin mainitut lahjakortit. Suurin osa hääpareista osaa myös arvostaa itsetehtyjä lahjoja, jos esimerkiksi käsityöt on lähellä sydäntäsi. Erilaiset aineettomat lahjat kuten musiikkiesitykset hääjuhlassa tai muu itsensä likoon laittaminen on myös varteenotettava vaihtoehto. Sen sijaan koriste-esineistä, astioista ja muista käyttötavaroista kannattaa pysyä kaukana, paitsi jos tunnet hääparin maun ja tarpeet todella, todella hyvin.
Ne omat kokemukset
Omissa häissämme lahjatoive meni valtavirran mukaisesti. Laitoimme hääkutsuun suoraan ja kiertelemättä toiveeksi rahaa täydentämään häämatkakassaamme. Ehkä joidenkin mielestä kylmää, mutta samalla helppoa ja järkevää. Lähdimme lähes suoraan häistä pitkälle häämatkalle, minkä vuoksi tyhjensimme ja vuokrasimme asuntomme heti häiden jälkeen. Siihen soppaan ajatus lisääntyvästä tavaravuoresta tuntui etukäteen ahdistavalta ja ainoa vaihtoehto meille oli toivoa jotain pieneen tilaan menevää.
Sinänsä häälahjoilla ei ollut meille kummallekaan mitään suurempaa merkitystä. Tärkeintä meille oli vain se, että mahdollisimman moni kutsutuista pääsisi paikalle juhlimaan kanssamme. Niin kliseistä, mutta silti täyttä totta. Miksi muuten olisimme edes järjestäneet hääjuhlia? Tarkoituksena ei todellakaan ollut ruinata rahaa vierailtamme. Jos tienaaminen olisi ollut päivän tavoite, olisimme kutsuneet kaikki mahdolliset sukulaisest ja tutut, hoitaneet tarjoilut mahdollisimman edullisesti ja sillä tavoin maksimoineet juhlan tuotto-odotuksen. Pääosin itse häänsä maksaneen näkökulmasta ja vain rajatusti vieraita kutsuneena koko idea “kerjuusta” tuntuu absurdilta.
Lahjatoive kutsuun laitettiin kahdesta syystä. Emme halunneet yhtään uutta turhaa tavaraa ja halusimme tarjota vieraille helpon vaihtoehdon, jos he päättivät meitä jollain tavalla muistaa. Näin kenenkään ei tarvinnut ahdistua aiheesta, kun nyt Suomessa kuitenkin tapana on lahjojen vieminen.
Mitä olisin tehnyt toisin?
Jo häänsä viettäneiltä kannattaa aina kysyä, mitä he olisivat tehneet toisin omissa häissään. Paljon erilaisia vastauksia skannattua saa jo aika hyvän käsityksen siitä, mikä toimii ja mikä ei, ja missä voi piillä ne vaaranpaikat. Meidän häissä yksi tähän kategoriaan kuuluva asia oli juuri häälahjatoive. Nyt jos rustaisin kutsua, tekisin nimittäin toisin.
Lahjatoiveemme on mielestäni edelleen järkevä, ja voisin sen toki uuteenkiin kutsuun laittaa. Ehkä hieman kauniimmin muotoiltuna ja mainitsemalla muistamisten mahtumisesta kirjekuoreen.
Järkevä on vaan valitettavan usein niin pirun tylsää.
Säästyimme toiveen avulla turhilta tavaroilta ja kierrätysshowlta ja saimme lähinnä sitä, mitä toivoimme. Toivomalla rahaa jäimme kuitenkin vaille kaikkia niitä yllätyksiä, mitä vapaiden käsien antaminen vieraille olisi voinut tuoda.
Nyt emme koskaan saa tietää, mitä kaikkea iloa ja hyvää mieltä tuovaa meidän häävieraamme olisivat voineet keksiä, jos olisimme jättäneet lahjatoiveen mainitsematta. Realisti minussa sanoo, että todennäköisesti olisimme tässäkin tapauksessa saaneet pääasiassa rahaa. Yllätyslahjoista innostuva lapsenmieleni sen sijaan näkee asian toisin. Onneksi nytkin muutamat olivat ottaneet vapauden omiin käsiinsä, mikä oli meidän tapauksessa pelkästään hyvä juttu.