Häämatka ulkomaille - Mitä pitää muistaa?
-
Kirjoittanut Marja Kontiainen
Jos juhlisin häitäni tänä vuonna, niin olisin pulassa. Nimittäin häämatkan kanssa: minne ihmeeseen sitä matkustaisi!?
Kuvat paratiisisaarista houkuttelisivat suuntaamaan kaukomatkalle. Toisaalta ylellinen Lapin reissu yhdistettynä vaellukseen erämaassa olisi mahtava combo. Tai autoilureissu Norjan vuonoja kiertäen ja valaita bongaten. Kenties sittenkin ensimmäistä kertaa Kreikan saaristoon romanttiselle hotellilomalle. Tai Euroopan kulttuurikaupunkien ihmisvilinään. Vai sittenkin sukeltamaan jonnekin päin Aasiaa… ja, ja, ja, ja mitä kaikkea ihanaa sitä voisikaan keksiä!
Oma unelmien häämatka on jo valitettavasti takanpäin, joten tämä on vain haaveilua.
Jos kuitenkin olet oikeasti suunnittelemassa häämatkaa, niin muutama käytännön juttu on hyvä kaikkien Suomen rajojen ulkopuolelle matkustavien muistaa.
Häämatka ja passi
Ensimmäinen asia on passi!
Passin (tai EU-maissa käyvän henkilökortin) pitää olla voimassa, ja monessa maassa vielä aika pitkään reissun jälkeen. Tarkista oman passisi tilanne, kohdemaasi vaatimukset passille ja hanki tarvittaessa uusi passi ajoissa.
Kesäisin passijonot venyvät usein pitkiksi koko maassa, joten uusi passi kannattaa hoitaa ennakkoon pois alta.
Jos joudut passia varten käymään poliisiasemalla, suosittelen lämpimästi varaamaan ajan etukäteen. Silloin paikan päällä ei tarvitse jonottaa.
Häämatka, passi vanhalla nimellä?
Jos taas aiot vaihtaa nimeäsi, mieti jo ennen häämatkan varaamista, kuinka haluat toimia.
Uudella nimellä passin saa vasta nimenmuutoksen jälkeen, joten moni varaa häämatkan vanhalla nimellä ja hankkii uuden passin vasta palattuaan matkalta. Yleensä tästä käytännöstä ei muodostu ongelmia.
Kunhan matka on varattu samalla nimellä kuin voimassa oleva passi, sujuu matkanteko jouhevasti.
Jos kuitenkin haluaa pelata varman päälle ja lähteä heti häiden jälkeen häämatkalle, kannattaa nimi vaihtaa vasta matkalta palattua. Näin väestörekisteristerin ja passin tiedot ovat varmasti samat.
Lain mukaan passinhaltijan on nimittäin itse huolehdittava siitä, että passiin merkityt henkilötiedot vastaavat väestötietojärjestelmään merkittyjä tietoja.
Rokotukset, viisumit ja muut käytännön asiat
Jo matkaa varatessa kannattaa lisäksi selvittää, mitä muita suosituksia matkustamiseen liittyy.
Esimerkiksi rokotusvaatimukset voivat yllättää, vaikka ei lähtisi edes kovin kauaksi.
Voimassaolevat ja puuttuvat rokotukset kannattaa selvittää heti. Osa rokotteista vaatii useamman kuukauden rokotusvälin, joten viime tippaan jättäminen voi koitua ongelmaksi.
Muista myös hoitaa viisumiasiat kuntoon, jos matkasi suuntautuu maahan, jossa se on tarpeen. Lisäksi on hyvä varmistaa, että matkavakuutus on voimassa ennen lähtöä. Vakuutuksen avulla voit välttyä monilta huolilta, joita matkatavaroiden katoamiset, sairastumiset tai lentojen viivästymiset saattaisivat muuten aiheuttaa.
Kannattaako häämatkalle lähteä heti häiden jälkeen?
Kaikki häänsä juhlineet suosittelevat lähtemään heti hääjuhlan jälkeen vähintään lyhyelle häämatkalle, jos se on vain mitenkään mahdollista.
Mikä olisi parempaa, kuin saada jatkoa hääpäivän onnellisuuskuplaan! Ei mikään.
Kun lomat ei riitä pidemmälle reissulle heti häiden jälkeen, niin silloin muutaman päivän minimoon voi olla hyvä vaihtoehto. Sekin antaa mahdollisuuden nauttia hääpäivän huumasta pidemmän kaavan kautta, eikä arki iske heti juhlan jälkeen.
Virallisen häämatkan voi silloin jättää hyvillä mielin siihen hetkeen, kun lomat, säät ja rahatilanne osuvat paremmin yhteen.
Nauti häämatkaunelmoinnista
Häämatkaa suunnitellessa on hyvä ensin miettiä, mitä odottaa häämatkalta. Omaa rauhaa, luksusta, elämyksiä, lämpöä, hyvää ruokaa vai jotain muuta? Vastauksen perusteella on helpompi rajata vaihtoehtoja.
Sitten voi hyvällä omalla tunnolla keskittyä haaveiluun ja unelmointiin koko rahan edestä. Yksityiskohtien selvittelyyn ehtii kyllä palata myöhemmin, kun kohde on valittuna.
Mikä olisi sinun unelmien häämatkakohde?