Häämatka ulkomaille - Mitä pitää muistaa?

Marja Kontiainen profiilikuva
Kirjoittanut Marja Kontiainen

Jos juhlisin häitäni tänä vuonna, niin olisin pulassa. Nimittäin häämatkan kanssa. Minne ihmeeseen sitä matkustaisi!

Kuvat paratiisisaarista houkuttelisivat suuntaamaan kaukomatkalle. Toisaalta ylellinen Lapin reissu yhdistettynä vaellukseen erämaassa olisi mahtava combo. Tai autoilureissu Norjan vuonoja kiertäen ja valaita bongaten. Kenties sittenkin ensimmäistä kertaa Kreikan saaristoon romanttiselle hotellilomalle. Tai Euroopan kulttuurikaupunkien ihmisvilinään. Vai sittenkin sukeltamaan jonnekin päin Aasia. Ja, ja, ja, ja mitä kaikkea ihanaa sitä voisikaan keksiä.

Kuva häämatkalta Norjaan

Oma unelmien häämatka suunniteltiin ja taputeltiin jo vuosia sitten, joten tämä on vain haaveilua ilman ajatustakaan toteutukselle ihan lähitulevaisuudessa. Jos kuitenkin olet oikeasti suunnittelemassa häämatkaa, niin muutama käytännön juttu on hyvä kaikkien Suomen rajojen ulkopuolelle matkustavien muistaa.

Häämatka, passi ja nimen vaihto

Ensimmäinen on se passi, joka on monelta päässyt pahasti vanhentumaan tässä pandemia-aikana. Passin (tai EU-maissa käyvän henkilökortin) pitää olla voimassa, ja monessa maassa vielä aika pitkään reissun jälkeen. Tarkista siis omasi tilanne, kohdemaasi vaatimukset passille ja hanki tarvittaessa uusi ajoissa. Tällä hetkellä passijonot ovat venyneet pitkiksi koko maassa, joten tämä kannattaa hoitaa pois alta ennakkoon.

Kuva kamerasta, kartasta ja passista

Paitsi tietenkin jos aiot vaihtaa nimeäsi. Uuden passin uudella nimellä saa vasta nimenmuutoksen jälkeen, joten moni varaa matkat vanhalla nimellä ja hankkii uuden passin vasta palattuaan häämatkalta. Yleensä tästä käytännöstä ei muodostu ongelmia! Kunhan matka on varattu samalla nimellä kuin voimassa oleva passi sujuu matkanteko useimmiten jouhevasti.

Jos kuitenkin haluaa pelata varman päälle ja lähteä heti häiden jälkeen häämatkalle, kannattaa nimi vaihtaa vasta matkalta palattua. Näin väestörekisteristerin ja passin tiedot ovat varmasti samat. Lain mukaan passinhaltijan on nimittäin itse huolehdittava siitä, että passiin merkityt henkilötiedot vastaavat väestötietojärjestelmään merkittyjä tietoja.

Rokotukset, viisumit ja muut käytännön asiat

Näin pandemian aikana kannattaa pitää myös tarkasti silmällä, mitä matkustusrajoituksia ja rokotusvaatimuksia korona on tuonut tullessaan. Käytännöt vaihtelevat maakohtaisesti ja tiedon etsiminen voi olla välillä hankalaa. Jotta asia ei olisi liian helppoa, voi vaatimukset pandemiatilanteen aaltoilessa myös muuttua melko yllättäenkin.

Hääpari kelluu meressä

Jos kauemmaksi lähtee, niin edellisten lisäksi voi eteen tulla viisumien hankkiminen ja muiden rokotusten tarkistaminen. Matkavakuutus on myös suositeltava turva kaikkiin kohteisiin mm. sairastumisia vastaan.

Mutta ennen kuin käytännön asioista huolehtii liikaa, voi hyvällä omalla tunnolla keskittyä haaveiluun ja unelmointiin, ja palata yksityiskohtien selvittelyyn vasta, kun matkakohde on valittuna. Mikä olisi sinun unelmien häämatkakohde?

Aurinkoranta