Häät korona-aikana eli kuinka ottaa huomioon kaikki häävieraat

Marja Kontiainen profiilikuva
Kirjoittanut Marja Kontiainen

Viimeiset pari vuotta ovat olleet merkillistä aikaa hääpareille. Suunnitelmat ovat muuttuneet joskus aivan viime tingassa ja häitä on siirretty useaan kertaan. Naimisiin on ehkä menty suunniteltuna aikana, mutta isot juhlat on siirretty hamaan tulevaisuuteen. Häät ovat kutistuneet koko suvun ja kaveripiirin karkeloista pienen piirin juhliksi, ja niin edelleen. Syytä ei liene tarvitse erikseen mainita.

Nyt näyttää siltä, että moni vielä hetki sitten häitänsä lykännyt aikoo tänä vuonna lopulta järjestää hääjuhlat. Tulossa onkin monien mielestä kaikkien aikojen häävuosi. Ihmiset näkevät pandemiatilanteen kuitenkin hieman eri lailla riippuen muun muassa siitä, mistä kukin tietonsa aiheesta ammentaa. Osan mielestä varovaisuus suuremmissa tilaisuuksissa on vielä paikallaan. Voiko hääpari tehdä mitään, jotta häät olisivat mahdollisimman turvalliset ja sitä myötä mahdollisimman moni läheisistä uskaltaisi tulla juhlimaan?

Kirjoituskone

Hyvä uutinen on, että hääpari voi tehdä paljonkin! Se vaatii vain hieman ennakointia ja valmistautumista. Jotta kaikkien ei tarvitse miettiä itse asiaa alusta asti, niin tässäpä liuta omia ja jo häät juhlineiden vinkkejä turvallisiin pandemia-ajan häihin.

Ensimmäinen asia, joka kaikkien kannattaa tehdä, on muistuttaa hääkutsussa vieraita siitä, että juhliin voi saapua vain jos tuntee itsensä täysin terveeksi. Koskapa meitä on moneen junaan, ei tätäkään voi painottaa liikaa.

Kaikkia vieraita ja myös palveluntarjoajia voi myös pyytää tekemään koronapikatestin ennen juhlia. Tämä vähentää mahdollisuutta, että juhlijoiden joukossa olisi joku oireeton tartuttaja. Pikatesti kannattaa tehdä niin lähellä juhlien alkua kuin mahdollista.

Kirjoituskone

Kutsutuille kannattaa myös kertoa osana hääinfoa, että FFP2-maskin käyttäminen on täysin sallittua ja se voi hyvin olla osa juhlapukeutumista. Moni vieraista voi nimittäin arkailla hengityssuojaimen käyttöä juhlissa, mikäli olettaa, ettei kukaan muu käytä suojainta. Jos kutsussa kuitenkin nimenomaan mainitaan sen olevan ok, niin silloin hengityssuojainta käyttäväkin juhlija kokee olonsa tervetulleeksi.

Itse juhlapaikalla tärkeintä on varmistaa hyvä ilmahygienia. Ulkona juhliminen olisi tietenkin turvallisinta, mutta Suomen vaihtelevat säät huomioon ottaen aika harvinaista. Varmistamalla, että juhlatilan ilmanvaihto toimii tehokkaasti, tuulettamalla tasaisin väliajoin tai tuomalla paikkaan soveltuvan ilmanpuhdistimen, voi sisätiloistakin tehdä huomattavasti turvallisempia. Tutkimusten perusteella COVID-19 tartuntojen estämisessä tärkein keino on pitää huolta juuri ilmahygieniasta.

Lisäksi vieraalle, joka pohtii juhliin osallistumista, voi olla tärkeää tietää miten ruokailu on järjestetty. Hengityssuojaimen käyttö ei tietenkään onnistu syödessä tai juodessa, joten vieraille voi tilojen salliessa tarjota mahdollisuutta ruokailla ulkotiloissa.

Ruokailumahdollisuus perhekunnittain ja muuten väljä pöytäjärjestys ovat myös mainioita keinoja vähentää ruokailutilanteen riskiä. Moni hääpari on myös jättänyt onnittelujonon välistä ja kilistelleet tervetuliaismaljoja omilta paikoiltaan.

Kirjoituskone

Käsidesiä voi vieraille toki myös tarjota, mutta koronan leviämiseen se tai käsien pesu ei tutkimusten mukaan juurikaan auta. Ei niistä toki mitään haittaakaan ole.

Vaikka itseä ei korona enää huolettaisikaan, voi häävieraiden joukossa olla monia esimerkiksi terveytensä tai ikänsä puolesta suuremmassa vaarassa olevia tai muutoin asiaan vakavammin suhtautuvia. Myös niitä, joista se ei näy eikä kuulu ulospäin. Ottamalla pandemian huomioon hääjuhlissanne, voi moni osallistumistaan harkitseva vieras kallistua tulemaan paikalle. Ei siis ole yhtään liioittelua lisätä hääinfoon osio, jossa kertoo, miten koronatilanne on teidän juhlissanne otettu huomioon. Hääjuhlista jää lisäksi kaikille juhlijoille paremmat muistot, kun juhlista ei tule kotiinviemisiksi ikävää tautia.

Siinäpä muutama vinkki mahdollisimman turvallisiin hääjuhliin keskellä pandemiaa. Olisiko sinulla vielä joku muu idea, joka meiltä jäi mainitsematta? Kerro ideasi meille!