Häiden juomatarjoilu - Määrät ja hankinta
-
Kirjoittanut Emilia Huttunen
Häiden juomatarjoilu jaksaa askarruttaa kihlapareja joka vuosi ja sen voi hoitaa monella eri tavalla, mutta yksi yleisimpiä Suomessa on itse täytetty avoin baari. Omat juotavat järjestääksesi tarvitset juhlapaikan, jolla ei ole a-oikeuksia, tiedon vierasmäärästä ja ehkä pari lasia viiniä, jotta selviät loppuun asti. Kunhan pääset vauhtiin, on juomatarjoilu loppujen lopuksi aika helposti hoidettavissa. Netistä löytyy paljon erilaisia tapoja arvioida juomien kulutusta, ja tässä postauksessa esittelemme teille nyt yhden näistä tavoista.
Alkumaljat ja viinit
Juomien laskeminen on ehkä helpointa, kun lähdet alusta asti järjestyksessä miettimään määriä. Hääpäivän ensimmäinen juoma on yleensä alkumalja, joka on tavallisimmin kuohuviiniä. Yhdestä kuohuviinipullosta kannattaa laskea riittäväksi 6 lasia. Kuohuviiniä kannattaa kuitenkin varata vähän enemmän, sillä osa ihmisistä saattaa toivoa täyttöä, mutta tämäkin riippuu vähän siitä, oletteko heti maljojen jälkeen jo siirtymässä ruokailuun ja ruokajuomiin. Kuohuviini kuitenkin maistuu illallakin joillekin, joten yksi hyvä tapa voi olla varata kuohuviiniä 1,5 lasia jokaista vierasta kohti.
Ruoan kanssa sitten yleensä nautitaan häissä viiniä. Valkoviinin ja punaviinin suhde riippuu monesta tekijästä. Jos pääruoka on lihaa, menee yleensä punaista enemmän. Jos on lämmin päivä, menee valkoista enemmän. Jos taas on buffet-ruokailu, johon kuuluu paljon kalaa, menee viinejä ehkä saman verran. Myös ikäjakauma vaikuttaa, sillä usein nuoremmat vieraat suosivat valkoviiniä. Turvallisin valinta on ehkä hankkia molempia saman verran.
Viiniä voi tarjoilla sekä tonkittain, että pullosta, mutta koska olemme tässä postauksessa nyt suunnittelemassa itsepalvelubaaria, laskemme viinimäärät tonkittain.
Viinin, kuten muidenkin juomien kanssa, kannattaa vierasmäärään laskea kaikki aikuiset. Vaikka osa vieraista ei juokaan viiniä, saattaa osa sitten taas juoda sitä enemmän, joten loppupeleissä tulos on kuitenkin melko sama. Helpointa on laskea juotavaa tarpeeksi jokaiselle vieraalle, ja ottaa mukaan vähän ylimääräistä.
Myös viiniä menee vielä ruokailun jälkeenkin, joten viinin määrä kannattaa arvioida vähän ylöspäin. Yhdelle vieraalle voi laskea viiniä 2-3 lasia per laji, vaikka kaikki eivät joisikaan molempia viinejä. Kolmen litran viinitonkasta voi laskea riittäväksi 24 lasia, sillä itse viiniä hakiessaan ihmiset ottavat runsaampia kaatoja. Tällä laskukaavalla viinin ei pitäisi loppua kesken.
Kahviavec
Kahvin kanssa tarjotaan perinteisesti kahviavec, joka voi olla esimerkiksi konjakkia tai likööriä. Yksi suosittu yhdistelmä on tarjota konjakkia ja amarettoa, joita kannattaa kumpaakin varata vierasmäärän mukaan niin, että jokaiselle aikuiselle riittää yksi annos. Kahviavecia ei tarvitse riittää illalle, mutta laske mukaan kuitenkin pari ylimääräistä annosta, ettei pullo pääse tyhjentymään liian ajoissa, jos osa kaataakin täysiä lasillisia.
Miedot alkoholijuomat
Miedot alkoholijuomat ovat usein se eniten päänvaivaa tuottava laskettava. Alkuun sinun tulee tietää vierasmäärä, hääjuhlan kesto, kulutustahti ja vähän mieltymyksistä. Juodaanko teidän suvussanne tai kaveriporukassanne selkeästi enemmän lonkeroa kuin siideriä? Onko olut suosituin juoma?
Vierasmäärään kannattaa taas huomioida kaikki kutsutut aikuiset. Kulutustahti lasketaan yleensä niin, että ensimmäiselle tunnille varataan kaksi juomaa, ja seuraaville tunneille yksi juoma tunnissa. Tämän lisäksi kannattaa varata muutama ylimääräinen juoma, ja ottaa huomioon se, onko teillä tarjolla boolia tai muita juomia. Jos miedot alkoholijuomat ovat ainoa juoma, kannattaa niitä varata enemmän. Jos lisäksi on booli tai drinkkibaari, on tämä yllä oleva kaava melko pätevä.
Mietoja juomia jakaessa vaikuttavat ne oman piirin mieltymykset. Usein kuitenkin olut on se suosituin yksittäinen juoma, joten esimerkiksi 90 hengen häihin voisit varata 15 laatikkoa olutta, 10 laatikkoa lonkeroa ja 15 laatikkoa siideriä, joista osa on omenaa ja osa päärynää. Näin jokaiselle on varattu 10 juomaa, joiden pitäisi riittää noin yhdeksäksi tunniksi.
Jos taas mietojen alkoholijuomien sijaan haluat panostaa drinkkitarjoiluun, mimosabaariin tai vaikka viskinurkkaukseen, kannattaa mietoja laskea vieraille vain vähän siihen rinnalle. Itse tarvikkeet ostamalla ja baarimikon palkkaamalla saat melko vaivattomasti luotua tyylikkään ja modernin baarin häävieraillesi.
Alkoholittomat juomat
Vaikka häissä yleensä alkoholitarjoilua onkin, pitää muistaa myös holiton tarjoilu. Vettä tulee olla tarjolla läpi juhlan, ja veden lisäksi kannattaa olla esimerkiksi kivennäisvettä, virvoitusjuomia ja mehua lapsille.
Alkoholittomien juomien määrä riippuu paljon juhlan luonteesta ja vieraista. Jos vieraat eivät kuluta alkoholia kovinkaan paljoa, kannattaa hyödyntää yllä olevia kaavoja ja laskea alkoholittomat juomat melko tarkasti. Vettä kuitenkin saa onneksi aina hanasta lisää, joten jos varaat mukaan esimerkiksi mintunlehtiä, sitrushedelmien viipaleita ja marjoja, saat helposti juhlan mittaan tehtyä lisää erilaisia makuvesiä.
Jos vieraat taas tulevat juomaan paljon alkoholia, ei alkoholittomiin juomiin kannata panostaa niin paljon. Niiden ei tarvitse riittää kaikille koko päiväksi, mutta jokaiselle pitäisi kuitenkin olla jotakin tarjolla. 1,5 alkoholitonta juomaa per vieras on erittäin riittävä määrä, jos tarjolla on lisäksi vettä.
Juomatarjoilun hankkiminen
Vuosien ajan suosituin tapa hankkia häiden juomatarjoilu on ollut Viron ”viinaralliksikin” kutsuttu risteily. Nykyään alkoholin hinta Virossa on kuitenkin noussut niin paljon, että Latviaan ajaminen voi tulla halvemmaksi. Tämä riippuu tietenkin siitä, paljonko sitä juotavaa haetaan. Vertailimme hintoja Viron ja Latvian välillä, ja matkakulut mukaan laskien tulee Latvia huomattavasti halvemmaksi ainakin, jos ollaan hankkimassa juomia 90 aikuisen häihin. Tässä vertailussa laskimme tarpeeksi juomia 90 aikuiselle ruokailuun, koko illaksi mietojen puolelta, alkumaljoihin ja lisäksi pieneen drinkkibaariin. Hintaeroa tuli noin 500 euroa, Latvian ollessa halvempi vaihtoehto. Pienissä häissä hintaero saattaa kuitenkin jäädä niin pieneksi, ettei ajomatka Latviaan kannata.
Risteilyjä Suomesta suoraan Latviaan ei vielä ole yleisesti tarjonnassa, mutta niitäkin on tulossa. Tällä hetkellä vaihtoehtona on kuitenkin mennä laivalla Helsingistä Tallinnaan, ja ajaa Tallinnasta 3 tunnin matka Latvian puolelle. Jos ajankäyttö ei ole teille ongelmana, kannattaa tämä rahallinen hyöty tietenkin käyttää.
Lainsäädäntö
Aiempina vuosina Suomessa on pitänyt aina tehdä poliisille ilmoitus alkoholitarjoilusta häissä ja muissa vastaavissa yksityistilaisuuksissa. Nykyään ilmoitusta ei enää tarvitse tehdä, mutta ihan säännötöntä juomatarjoilun järjestäminen ei ole. Juhlatilan tarjoavalla yrittäjällä on velvollisuus huolehtia omasta osuudestaan, mutta myös hääparin on hyvä olla kartalla vaatimuksista ja edellytyksistä. Jos häihin halutaan tuoda oma juomatarjoilu, ei juhlapaikalla saa olla a-oikeuksia. Sellaista mahdollisuutta siis ei ole, että häissä voisi osa juotavista olla juhlapaikalta ostettavia, ja osa itse tuotuja. Anniskeluluvaton juhlapaikka ei myöskään voi puolestanne hankkia juotavia, tai ottaa palkkiota niiden välittämisestä, mutta pitopalvelu puolestaan ei tarvitse anniskelulupaa teidän hankkimienne juomien tarjoiluun.
Älä lannistu laskukaavojen edessä
Alkusilmäyksellä juomatarjoilun suunnittelua tutkiva hääpari saattaa helposti lannistua. Alkoholitarjoilun laskeminen tuntuu haastavalta, ja vaikka kuinka haluaisi ajatella, että mieluummin ostetaan vain paljon kaikkea, koska kyllä joku joskus ne ylimääräiset sitten juo, saattaa sillä tyylillä tulla sitten taas budjetti nopeasti vastaan. Netistä löytyy kuitenkin paljon oikeiden hääparien kokemuksia tarkkoine laskuineen, ja erilaisia tapoja juomamäärän laskemiseen, ja näitä ohjeita noudattamalla selviää kyllä aika hyvin. Loppupeleissä juotavat eivät ole se asia, mitä ihmiset häistänne muistavat, joten liika stressi kannattaa unohtaa. Kun tunnelma on kohdillaan, ei kukaan välitä liikoja siitä, mikä juoma kädessä oikein on!