Mikä hääsivu oikein on ja miksi yhä useampi hääpari tekee sellaisen häihin?

Marja Kontiainen profiilikuva
Kirjoittanut Marja Kontiainen

Hääsivu vai häänettisivu vai hääverkkosivu? Mikä vain, sillä kaikki kolme tarkoittavat samaa asiaa eli häävieraita varten luotua paikkaa netissä, josta löytyy kaikki oleellinen hääjuhlasta.

Ilmoittautuminen hääsivun kautta onnistuu vaikka kännykällä

Hääsivujen tarkoituksena on joko korvata painetut hääkutsut kokonaan tai sitten toimia hääinfona.

Hääinfossa hääpari voi kertoa vieraille juhlien lisätiedot ja se perinteisesti sujautetaan painetun hääkutsun mukaan. Nykyään paperisen infon sijaan moni hääpari tekee kutsun rinnalle kuitenkin omat häänettisivut, sillä niissä on sellaisia etuja, mitä pelkkään kirjepostiin luottavat eivät pääse kokemaan.

Jos pitäisi mainita vain yksi asia, minkä takia hääsivu kannattaa tehdä, niin se olisi ehdottomasti vieraiden ilmoittautuminen. Jo juhliaan viettänneet kiittelevät hääsivussa erityisesti sitä, kuinka vaivatonta ilmoittautumisten kerääminen on sekä hääparin että häävieraiden näkökulmasta.

Ilmoittautua voi mistä vain ja milloin vain. Tiedot pysyvät tallessa häihin asti, eikä niitä tarvitse kirjoitella lippulapuille, joita sattuu löytämään puhelimen soidessa. Samalla ilmoittautumisten yhteydessä voi kysyä ne tärkeät lisäkysymykset kuten erityisruokavaliot ja allergiat sekä esimerkiksi aikovatko vieraat yöpyä tarjotussa majoituksessa tai heidän pääruokavalinnat. Mikä nyt sattuukin olemaan kyseisissä hääjuhlissa tärkeää huomioida.

Plussaa ilmoittautumisessa hääsivun kautta on se, että hääpari voi itse määrittää, keitä ylipäätään pystyy ilmoittamaan juhliin. Innokkaat vieraat eivät voi lisätä ylimääräisiä henkilöitä mukaan, vaikka kuinka kovasti haluaisivatkin. Kuulostaa ehkä uskomattomalta, mutta tätä tapahtuu todella, todella usein. Ennakoimalla hieman säästyy tältäkin hiustenrepimistä aiheuttavalta pulmalta.

Hääsivu

Mitä laittaisin hääsivulle, jos sellaisen tekisin?

Minimissään hääsivulla voi olla pelkkä ilmoittautuminen ja erityisruokavalioiden kysyminen. Vaihtoehtoisesti hääsivulle voi myös koota kaikenlaista muuta hauskaa tai tärkeää, kuten kertomuksia ja kuvagallerioita hääparin historiasta, hääseurueen kuten kaasojen ja bestmanien esittelyt, vihjauksia siitä, minkälaista ohjelmaa juhlapaikalla on odotettavissa ja mielenkiintoisia yksityiskohtia kuten hääpäivälaskuri ja hääparin oma logo.

Kartta juhlapaikalle ja saapumisohjeet helpottavat vieraiden juhliin valmistautumista. Samoin tiedot juhlan luonteesta. Hääinfoon on hyvä lisätä esimerkiksi pyyntö ottaa huomioon sääennusteet, jos aikomuksena on juhlia ulkona tai selvennys, että häitä juhlitaan loppuillasta vain aikuisten kesken.

Vain taivas ja mielikuvitus on oikeastaan rajana, kun miettii miten häävieraita voi parhaiten ottaa huomioon ja auttaa heitä valmistautumaan teidän tärkeään päiväänne. Hääsivuista voi tehdä hääjuhlan alkupalan, joka virittää vieraat häiden tunnelmaan.

Ja tietenkin häänettisivuille kannattaa laittaa samat perustiedot kuin itse hääkutsuunkin (jos sellainen on), koska monesti painetut kutsut katoavat vierailta ennen h-hetkeä. Verkkosivu pysyy mukana menossa, ja sieltä voi vaikka edellisenä päivänä ennen häitä tarkistaa, mitä, missä ja milloin. Hajamielinen tai kutsunsa hukannut vieras kiittää ja huokaa helpotuksesta, kun hänen ei tarvitse soittaa häiden aattona hääparilta lisätietoja.

Häänettisivuista on iloa myös juhlien jälkeen. Jos kiitoskortin lähettäminen ei ole teidän juttunne, voi hääsivua käyttää myös kiitos-sivuna vieraille. Sivun kautta voi myös jakaa hääkuvaajan ottamat valokuvat ja muistot kaikkien juhliin osallistuneiden ihasteltavaksi. Muuten hääkuvat jäävät helposti vain hääparin iloksi. Voipa hääsivua käyttää myös siihen, että pyytää vieraita lähettämään sen kautta heidän ottamansa kuvat hääparille talteen.

Ehkä siis pitäisikin kysyä mieluummin, miksi hääpari ei tekisi hääsivua!