4 syytä, miksi hääbudjetti kannattaa tehdä
-
Kirjoittanut Marja Kontiainen
Suosituin hääpäivittelyjen aihe on eittämättä raha. Kuinka järjetöntä on käyttää yhteen päivään niin ja niin paljon. Ihan kuin ihmiset muuten olisivat yhtä mieltä järkevästä rahankäytöstä. Riippumatta budjetin koosta on kuitenkin useita hyviä syitä, miksi hääbudjetti kannattaa lähes aina tehdä ennakkoon.
Kahden vanhemman postauksen (Osa1 & Osa2) jatkoksi tämäkin sivuaa vielä hieman hääsovelluksia. Viides niistä on nimittäin Kukkaro, Tahtoon oma hääbudjettilaskuri.
Rahankäytön miettiminen ennakkoon on niitä elämän ja myös hääjärjestelyjen perustaitoja. Jos pätäkkää löytyy aina sukanvarresta tuhlattavaksi asti, niin budjetin suunnittelu ei ehkä ole niin tärkeää. Tosin ei häämenojen hahmottelu silloinkaan pahaa tee.
Tässä neljä omien ja muiden kokemusten kautta koottua syytä siihen, miksi hääbudjetti on yksi niistä asioista, joka kannattaa nostaa pöydälle heti suunnittelun alkuun.
1. Pakottaa käymään läpi häätoiveet - Hääprioriteetit selviksi
Häiden suunnittelun ehkäpä tärkein kysymys on se ikioma ja kompromissien jälkeen oman mussukan kanssa yhdessä tehty tärkeysjärjestys juhlapäivälle. Mikä on juuri sinulle ja juuri teille kaikkein olennaisinta hääpäivänä ja hääjuhlassa? Mistä olette valmiita joustamaan? Mihin haluatte panostaa hinnasta viis?
Hahmottelemalla hääbudjetin ennakkoon kohta kohdalta (esimerkiksi Tahtoon Kukkaron valmiin laskelman ja ideoiden avulla, vink vink) tulee samalla selvitetyksi omat ja tulevan puolison mielipiteet hääjuhlien reunaehdoista. Häät voi nimittäin järjestää lähes ilmaiseksi tai niihin voi laittaa myös omaisuuden. Ihan miten päättää.
Juhlapaikka ja tarjoilut, ohjelma, pukeutuminen, sormukset, juhlan kuvaus ja häämatka. Siinäpä ne isoimmat kysymykset, joiden jokaisen hintahaitari liikkuu ilmaisesta useisiin tuhansiin euroihin.
Päättäkää hääbudjetti samalla, kun mietitte mitä, missä, milloin ja kenelle, niin huomaamatta teillä on valmiina koko hääjuhlan runko.
2. Raamit ja järjen ääni
Kokemukseni mukaan häiden järjestäminen on lukemattomia pieniä ja suuria valintoja. Niitä on huomattavasti helpompi tehdä, kun on ensin päättänyt hääbudjetin. Moni vaihtoehto katoaa heti budjetin ulkopuolelle. Samalla on helpompi hyväksyä vaihtokaupat. Jos tahtoo kaikesta huolimatta sen kalleimman hääpaikan, voi joustaa sormuksista, tai vieraslahjojen sijaan panostaakin ainoastaan hääkakkuun. Kun taivas ei ole kaikessa rajana, on päätösten tekeminen helpompaa.
Häät on siitä ihana asia, että kerrankin tässä liian usein järjen ja järkevyyden ohjaamassa elämässä päällimmäisenä on tunne. Rakkaus, ilo ja onni. Hääbudjetti on tunteiden keskellä se tolkun ääni, joka kertoo, milloin ollaan menossa liian pitkälle hääkilpavarustelun ihmemaassa. Hulluimmat päähänpistot jäävät ehkä toteutumatta, mutta eipähän jälkikäteen tarvitse surra käytettyjä euroja. Varsinkaan niitä, joita ei missään vaiheessa ole omistanut.
3. Tehokas perustelu vierasmäärän rajaukselle eli “miksi rakas pikkuserkkuni Elma ei saa hääkutsua”
Hääparin vanhemmilla ja muilla sukulaisilla on yllättävän usein painavia mielipiteitä siitä, ketkä kaikki pitää ehdottomasti kutsua häihin. Puolet näistä pakollisista kutsuttavista on sellaisia henkilöitä, joita hääpari itse ei ole nähnyt kymmeneen vuoteen.
Valmiin budjetin kanssa on helppo perustella, miksi näin ei tule tapahtumaan. Raakaa, mutta totta: jokainen juhlavieras maksaa. Jos pitopalvelun maksu per nuppi ottaen huomioon juomat, astiat, pöytäliinat, ruoat ja henkilökunnan palkat on esimerkiksi 75 €, tulee 10 lisävieraasta jo melkein tuhannen euron lisälasku. Ei mikään pikkusumma.
4. Ehkäisee rahariidat ja ennakoimattoman velkaatumisen
Kuinka moni parisuhdekina on alkanut rahasta ja rahankäytöstä? Arviolta aika moni. Rahankäyttö suhteessa voi olla hankalaa arjessa, puhumattakaan juhlasta.
Käymällä rakkaan tulevan puolison kanssa läpi hääbudjettiarvion heti suunnittelun alkuun, säästyy paljolta. Turha riitely jää väliin, kun on yhdessä päätetty, mikä summa aiotaan häihin laittaa.
Samalla voi tehdä suunnitelman siitä, kuinka aikoo saada rahat kokoon häitä varten. Vai tarvitseeko asiasta edes huolehtia. Säästäminen onkin monilla suurin syy häiden siirtämiseen vuodella tai kahdella eteenpäin. Toiset taas turvautuvat lainaan. Kolmansilla on säästöt valmiina. Neljänsiä auttaa lähipiiri, ja viidennet tinkivät hääbudjetin sen hetkiseen rahatilanteeseen sopivaksi. Kaikki vaihtoehdot on ok, kunhan hääparilla itsellään on selvillä, miten hääkustannukset aikoo kattaa.
Olkaa alusta asti samalla sivulla rahankäytön suhteen, niin ette joudu aloittamaan avioelämää riitelemällä käsistä karanneista kustannuksista.
Ei kiveen kirjoitettua
Harvoin kaikki menee lopulta ensimmäisen suunnitelman tai budjetin mukaan. Se mikä tuntui tärkeältä aluksi, ei sitä myöhemmin enää välttämättä ole. Hääbudjetti on vähän kuin itselle tehty pakko miettiä sitä, mikä on tärkeää ja vähemmän tärkeää.
Monesti pyörät pyörivät vähän hitaasti ja prosessointi voi viedä paljonkin aikaa. Silloin juuri suunnitelmat voivat muuttua radikaalisti. Ensin koko suvulle juhlia järjestäneet päättävätkin karata kahdestaan vihille ulkomailla. Tai juhlavaa ravintolaillallista suunnitellut pari päätyykiin järjestämään puutarhakekkerit vanhempien takapihalla.
Samalla kun miettii budjettia, pystyy makustelemaan eri vaihtoehtoja. Häissä kun ei ole niitä oikeita tai vääriä valintoja, mikä oli ainakin itselle vaikea pala niellä. Voi jopa olla yllättävää, mikä niistä kaikista tuntuu lopulta parhaalta. Hääbudjettiin samat valinnat sen sijaan vaikuttavat mielettömästi.
Älkää siis pelätkö rahasta puhumista. Eikä kannata huolehtia, vaikka suunnitelmat muuttuvat matkan varrella. Tehkää silti se ensimmäinen hääbudjetti heti alkuun.