Mistä aloittaa häiden suunnittelu?

Marja Kontiainen profiilikuva
Kirjoittanut Marja Kontiainen

Kihlat on vaihdettu ja naimisiin on päätetty mennä, mutta sitten iskee ihmettely. Mitäs sitä oikein ensimmäiseksi pitäisi tehdä? Häiden järjestäminen on aikamoinen homma ja jostain sekin täytyy aloittaa! Lue alta vinkit siihen, miten häiden suunnitteluun saa lentävän lähdön.

Minkälaiset häät toiveissanne on?

Upea hääpuku, Pukuompelimo Irina

Hääparin toiveet, odotukset ja unelmat. Siitä häiden suunnittelu oikeastaan lähtee.

Toiset ovat haaveilleet häistä enemmänkin, jopa lapsesta saakka, ja toiset taas eivät. Siksi alussa on hyvä pysähtyä miettimään, mitä juuri sinä ja sinun kumppanisi haluatte ja odotatte häiltä. Mikä tai mitkä asiat ovat toiselle tai molemmille osapuolille tärkeitä tai jopa ehdottomia?

Jos ennen kihloja ei ole antanut ajatustakaan häille, voi alkusulatteluun kulua aikaa enemmän. (Joillakin taitaa mennä jopa vuosia tai vuosikymmeniä…) Ihan ensin ei kannata tehdä päätöstä yhtään mistään, vaan heitellä ilmaan ideoita ja ajatuksia ja mielikuvia ja makustella asiaa.

Onko se juuri tietty juhlapaikka, jossa haluatte juhlia? Vai tiedättekö heti päivämäärän häille? Vai haluatteko ehdottomasti, että kaikki sukulaiset ja ystävät mahtuvat mukaan? Onko olennaista saada kesähäät vai järjestää juhlat mahdollisimman nopeasti? Vai mennäkö budjetti edellä ja varata säästämiseen pidempi aika?

Suosituimmat juhlapaikat, häävalokuvaajat ja videokuvaajat voivat olla varattuna useammaksi vuodeksi eteenpäin, joten liian aikaisin ei oikein voi olla liikenteessä. Toisaalta mahtavat häät, joista ei puutu mitään olennaista, voi järjestää helposti alle puolessa vuodessa. Kuten me ja moni muukin on tehnyt.

Yleensä jokaista toivetta ei kuitenkaan pysty toteuttamaan samalla kertaa syystä tai toisesta. Sen vuoksi on olennaista miettiä, mikä on itselle tärkeää ja mistä voi tarvittaessa joustaa.

Samppanjamaljapyramidi

Sitten onkin aika lähteä kartoittamaan vaihtoehtoja, jotka kohtaavat omien mieltymysten kanssa. Jos tärkeintä on pitää juhlat juuri määrättynä päivämääränä, täytyy löytää juhlapaikka ja palveluntarjoajat, joilla kyseinen päivä on vielä vapaana. Toisaalta jos haluaa ehdottomasti koko suuren suvun mahtuvan paikalle, tulee juhlatilat haravoida sen mukaan. Esimerkiksi hääpäiviä on tiettävästi valittu myös sen perusteella, milloin hääparin ehdottomasti haluamalla valokuvaajalla on vielä päivä vapaana.

Kaiken kaikkiaan listalla ensimmäisiä päätettäviä asioita ovat juuri juhlapaikka ja -aika, vieraslista ja catering. Ne kaikki vaikuttavat paljon tulevien juhlien luonteeseen. Lisäksi häiden valo- ja videokuvaajat kannattaa varata ajoissa, koska heidänkin kohdalla yhdelle päivälle mahtuvat vain yhdet häät.

Hääbudjetin hahmottelu

Hääsuunnittelun alussa ennen lopullista uppoamista häähaaveiden valtamereen kannattaa nostaa myös kissa pöydälle. Tai siis hääbudjetti. Tarkemmin sanottuna se, kuinka paljon pystytte ja haluatte käyttää hääjuhlien järjestämiseen.

Upeat vihkisormukset

Häät ovat tilaisuus, johon voi sijoittaa vähän tai tosi paljon ja kaikkea siltä väliltä. Olennaista on tietää ja päättää aika nopeasti hääsuunnitelun startatessa, miten teillä tullaan toimimaan. Hääbudjetin päättäminen asettaa usein mukavasti reunaehtoja ja tiputtaa erilaisia vaihtoehtoja pois.

Toki harvalla alkuperäinen arvio hääbudjetista pitää loppuun asti. Eikä tarvitsekaan. Jonkilainen yhteisymmärrys on kuitenkin hyvä olla, kun lähdetään miettimään, miten juhlien suuret linjat vedetään.

Suurimmat palat hääbudjetista vievät useimmiten ruoka ja juoma, juhlapaikka, valokuvaus ja videokuvaus sekä hääparin pukeutuminen. Vieraiden määrä taas vaikuttaa suoraan tarjoiluihin ja juhlapaikkaan, mutta juhlan taltiointi ja hääpuvut maksavat saman riippumatta häiden koosta.

Valmis häämuistilista avuksi

Häiden suunnittelua ja erityisesti sen aloittamista helpottaa ehkä eniten valmiin häätehtävälistan läpikäynti. Se avaa parhaiten silmät sille, mitä kaikkea konkreettisesti häiden järjestämiseen voi kuulua ja usein kuuluukin.

Tahtoo Hääsovelluksen Tehtävät-osio

Ensin listat voivat tuntua aivan älyttömiltä ja järjettömän pitkiltä. Pikku hiljaa hääsuunnittelun edetessä ja lopullisten suunnitelmien alkaessa hahmottumaan tajuaa, että listoilta puuttuu oikeastaan vielä vaikka mitä.

Tässä yksi esimerkki valmiista tehtävälistasta suuntaa antavine aikauluineen. Toinen hyvä häiden todo-lista löytyy valmiina Tahtoo hääsovelluksesta. Sen paras puoli on, että listasta voi helposti poistaa kaikki itselle tarpeettomat ja lisätä uusia tehtäviä sitä mukaa, kun niitä ilmenee. Lisäksi se kulkee aina mukana kännykässä hääjärjestelyjen tuoksinassa.

Toivottavasti näillä eväillä pääsette hienosti alkuun hääsuunnittelussa!