Parhaat vinkit hääbudjetin tekoon

Marja Kontiainen profiilikuva
Kirjoittanut Marja Kontiainen

Hääbudjetti on osa hääsuunnittelua. Halusipa sitä tai ei. Usein siihen kaivataan myös apua varsinkin hääsuunnittelun alussa. Sen vuoksi kokosin tähän olennaisimmat neuvot siitä, miten hääbudjetti kannattaa laatia. Lopussa vielä vinkki, miten puuhasta voi nykyään selvitä jopa ilman exceliä

Ja alussa oli yhteinen näkemys

Vielä naimisiin ei voi mennä itsensä kanssa, joten hääbudjetti on yksi niistä tuhansista asioista, jotka kannattaa keskustella läpi oman puolisonsa kanssa. Ehkä olette yhtä mieltä siitä, että kun nyt kerran juhlitaan, niin rahasta se ei jää kiinni. Hyvä niin. Varsinkin jos sukan varresta löytyy sopivasti säästöjä. Toisaalta, jos toinen on siinä ajatuksessa, että maksimi, mikä häihin saa mennä, on pari tuhatta euroa ja toisen alustavassa hääbudjetissa kivutaan viisinumeroisiin lukuihin, on syytä istua saman pöydän ääreen.

Sillä vaikka hääbudjetille ei laittaisi mitään rajoja, niin sekin kannattaa päättää yhdessä. Kun molemmilla on selkeät suuntaviivat häihin upotettavalle rahamäärälle (tai sille, ettei suuntaviivoja ole), vältetään monta mahdollista kuoppaa tiellä unelmien häihin. Samaan syssyyn on luontevaa sopia myös se, mistä ja miten aikoo raapia kokoon sovitun summan.

Hääkoristeet kerryttävät hääbudjettia huomaamatta, jos niitä haalii matkan varrella pikku hiljaa. Kuvassa Marina Pionin upeita paperikukkia: http://www.marinapioni.com

Koska mikään ei kuitenkaan mene ihan niin kuin alussa kuvittelisi, voi hääbudjetti muuttua suunnittelujen edetessä huimasti. Alkuperäiset ideat vaihtuvat järjestelyjen edetessä ja todellisuus hintojen suhteen kurittaa lompakkoa ajateltua enemmän. Kun rahat on tiukemmassa, niin sovitusta kannattaa pitää kiinni ja priorisoida häähankintoja sen mukaan. Jos taas elämäntilanne on sellainen, jossa jokaista euroa tai tuhattakaan ei tarvitse miettiä, voi ottaa löysemmin rantein.

Mikä vaikuttaa eniten hääbudjettiin?

Aina sanotaan, että suurin kulu häissä on ihmiset. Toisin sanoen juhlapaikan vuokra ja vieraiden kestitykset eli tarjottava ruoka ja juoma. Ja pitäähän se yleensä paikkansa. Pitopalvelu nielee ison osan budjetista melkein missä tahansa häissä, kuten meidän omissakin. Häämenua tuunatessa, juomavalikoimaa ideoidessa ja catering-yrityksiä kilpailuttaessa viimeistään selkenee se, miksi kutsumattomien vieraiden ilmoittautumisia häihin katsotaan pahalla. Jokainen vieras maksaa.

Verrattaessa 100 hengen häitä 20 hengen juhliin, tarvitaan ruokaa ja juomaa viisinkertainen määrä. Pienemmälle hääseurueelle on lisäksi tarjolla edullisia juhlapaikkoja, kun suurempien tilojen vuokra on jo yksinään mojova summa. Monille kutsuttavien vieraiden määrä onkin se kohta, josta budjetin takia nipistetään ensin.

Toki yhtä lailla kahisevaa saa kulumaan hääparin pukeutumiseen, juhlien valo- ja videokuvaukseen tai esimerkiksi häiden ohjelmaan. Teettämällä morsiamelle ja sulhaselle puvut päästään 4000 euron yli nopeasti ja ammattilaisen tekemä kokopäivän kuvaus ei sekään ole ilmaista.

Hääpukujen lisäksi tarvitaan kengät, korvakorut, sukkahousut, kravatit, kalvosinnapit, hunnut ja liuta muita asusteita.

Juhlien koko ei siis kerro kaikkea. Esimerkiksi juuri hääpukujen, hääkuvaajien tai bändin hinnat eivät riipu millään tavalla vieraiden määrästä. Eikä tietenkään sormuksien tai häämatkankaan. Omien toiveiden mukaisesti teetetty häämekko maksaa yhtä paljon riippumatta siitä, katseleeko hääparia kymmenen vai 150 vierasta.

Miten tehdä realistinen budjetti?

Muistakin pienistä puroista kuten kukista, koristeluista, hääkutsuista, save the date -viesteistä, kiitoskorteista, vieraslahjoista, majoituksesta, hääkampauksista ja -meikeistä voi tulla yhteenlaskettuna yllättävän suuri summa. Matkan varrella pikku hiljaa hankittu ja maksettu rekvisiitta ei ole ilmaista. Ei vaikka sen unohtaisi laskea mukaan lopulliseen budjettiin.

Ei siis kannata olla liian maassa, jos se alkuperäinen suunnitelma ei pidäkään. Sanoisin, että aikas monen hääparin kohdalla ihan se ensimmäinen hääbudjetti kasvaa hääsuunnittelujen edetessä, kun valkenee, miten paljon eri asiat maksavat.

Jotta budjetointi ei menisi ihan metsään, kannattaa aluksi käydä vilkaisemassa muutamia toteutuneita hääbudjetteja esimerkiksi lukuisista hääblogeista. Niistä saa hyvää osviittaa ja kehyksiä sille, miten paljon eri osa-alueisiin voisi upota. Tutkaillessa muiden häämenoja näkee myös sen, mistä voisi itse hakea säästöjä.

Tässä linkkejä muutamiin todellisiin hääbudjetteihin, joissa osassa näkyy sekä alkuperäinen arvio, että lopullinen, toteutunut kustannus:

Mutsis on.

Häähömpötyksiä-hääblogi

Love is a million little things

Talsivaara is getting married

Kiss, Love & Get Married

Vaimomatskua

Puskuri pahan päivän varalle

Vaikka kuinka ennakoisi, elämässä ja hääjärjestelyissä tulee eteen yllättäviä tilanteita. Joskus se voi tarkoittaa suunniteltua pienempiä kuluja. Valitettavan usein yllätyksiksi lasketaan ne tapahtumat, joissa arviot paukkuvat ylöspäin, ja joita ei millään osannut ottaa alunperin huomioon. Auto hajoaa, harrastelijavalokuvaaja vaihtuu perumisen vuoksi ammattilaiseen, lemmikkieläin tarvitsee lääkärin, kirkosta joutuu yllättäen maksamaan vuokraa tai hääsäästösuunnitelmat eivät jostain syystä toteutuneetkaan.

Suunniteltuun hääbudjettiin on hyvä varata ylimääräinen 15 % ekstraa, jolloin ei se ensimmäinen, eikä välttämättä se toinenkaan takaisku aiheuta liikaa harmaita hiuksia. Parhaimmassa tapauksessa huomaatte, että häihin suunniteltuja säästöjä jää arvioitua enemmän käytettäväksi vaikka siellä häämatkalla.

Kaikki hankinnat eivät ole yhtä päivää varten, vaan osa, kuten vihkisormus, jää käyttöön häiden jälkeenkin.

Hääbudjetti paperille, exceliin tai Kukkaroon?

Suuret linjat on helppo tuhertaa vaikku taskun pohjalle jääneen kuitin taakse. Tarkempi suunnittelu ja erityisesti budjettisuunnitelman toteutumisen seuraaminen vaatii järeämmät välineet.

Jos excel on tuttua kauraa, saa sillä tehtyä juuri niin monimutkaisen ja tylsän hääbudjetin kuin vain itse osaa. Meille muille, joille excelin pyörittäminen ei ole intohimo, on loistava vaihtoehto - vaikka itse sanonkin - Tahtoon Kukkaro.

Perusjuttujen lisäksi Kukkaro auttaa suunnittelun alkuun laskemalla automaattisesti hääparin tavoitebudjetin mukaisen ehdotelman siitä, miten budjetti voisi jakautua eri osa-alueisiin. Siitä on helppo lähteä muokkaamaan hääbudjetti omaan tilanteeseen sopivaksi.

Poiketen excelin tyhjästä taulukosta on Kukkarossa myös valmiina liuta ideoita, jotka helpottavat muistamaan mitä kaikkea juhlien järjestämisessä voi tulla eteen. Itse ei oikeastaan tarvitse kuin lisätä summat ja vilkaista mentiinkö reippaasti tavoitebudjetin yli vai alle. Suosittelen kokeilemaan 😉

Säästövinkit 1600-luvun malliin

Loppuun on pakko vinkata perinteisten säästövinkkien sijaan Kotuksen mahtava kirjoitus siitä, miten 1600-luvulla Ruotsissa käskettiin kohtuullistaa hääbudjetteja. Siitä voi nykypäivänäkin ottaa onkeen, jos tuntuu siltä, että kaikki neuvot tulevat vielä tarpeeseen.