Hääsovelluksen koodivuorta ylös ja alas

Ilari Patrikka profiilikuva
Kirjoittanut Ilari Patrikka

Tuntuu kuin Mount Everest, K2 ja Ruka-tunturi olisi vierähtänyt harteilta, kun viimeisin päivitys saatiin lopulta maaliin viikko sitten sunnuntaina. Kolmen kuukauden mittainen savotta oli viimein selätetty.

Ensin lisätään ja sitten poistetaan tai toisinpäin

Kuinka paljon sitä oikein voi tapahtua kolmessa kuukaudessa? Aika paljon, kun Tahtoon tunturitoimistolla kääritään hihat.

Koodia lisättiin 64 701 riviä.

Seuraava vertaus vetää kieltämättä mutkia suoraksi, sillä lienee mahdotonta sanoa yksiselitteisesti, kumpaa on työläämpää kirjoittaa: kirjallisuutta vai ohjelmakoodia. Molemmat kuitenkin vaativat ajattelua sekä nauttivat tekijänoikeussuojaa, niin sanotaan se silti: rivimäärä vastaa noin kolmea 400 sivuista kirjaa. Eli kirja per kuukausi.

Tahtoo hääsovelluksen koodausta

Sitten se kaikista tärkein numero: Koodia poistettiin 115 012 riviä!

Melkein kaksi kertaa enemmän, kuin miten paljon koodia lisättiin. Tämä vastaa jo yli viiden pitkän romaanin tuhoamista. Homma ei olisi hetkessä ohi, vaikka sen hoitaisi paperisilppurilla.

Ja nämä numerot jäivät siis viivan alle ilman, että ensimmäistäkään ominaisuutta poistettiin. Monia kyllä lisättiin.

Summa summarum, koodia poistettiin, ja paljon! Se on aina hyvä asia, jos kysyy keneltä tahansa ohjelmoinnista ymmärtävältä. Koodi on aina rasite ja taakka. Se vaatii ylläpitoa, rakkautta ja huomiota. Mitä vähemmän koodia, sitä vähemmän huolia. Paras projekti ei kuitenkaan ole nolla riviä koodia, paitsi jos projektin idea on susi jo syntyessään. Sitä emme usko Tahtoon olevan, mistä kertoo meidän jatkuvasti kasvava käyttäjämäärä.

No mitä tässä uudessa päivityksessä sitten muuttui?

Tahtoo on kasvanut jo isoksi. Suorastaan pulleaksi. Vieraat, Tehtävät, Pöydät, Kukkaro, Hääsivu ja Viestit sisälsivät vuodenvaihteessa jo niin paljon koodia, että selaimeen piti lähettää yli 5 megatavua dataa ennen kuin sovellus voitiin käynnistää. Toki pakattuna luku on pienempi, mutta silti se on aivan liikaa. Jokainen tavu pitää nimittäin myös purkaa, parsia ja ajaa. Siitä johtuen, varsinkin huonolla yhteydellä ja vanhemmalla kännykällä, sovelluksen avaaminen ja käyttö saattoi välillä olla hidasta.

Päivityksen jälkeen tuo 5 megatavua on kutistunut lähemmäs yhtä megatavua. Selain lataa kerralla vain tarvitsemansa koodin, mikä tarkoittaa sitä, että vierailemalla Kukkarossa selaimen ei ensin tarvitse ladata koko Hääsivu-muokkainta.

Nyt olemassa olevaa koodia ei myöskään heitetä kokonaisuudessaan joka päivityksessä roskiin, vaan ainoastaan muuttuneet osat ladataan uudestaan.

Kirsikkana kakun päällä Tahtoon palvelimet tarjoilevat nyt kahdensorttista koodia. Hidasta ja vanhaa, mikäli välttämättä haluat käyttää Tahtoota jollakin eksoottisella tai muinaisella selaimella, sekä nopeaa ja modernia, mikäli käytät uudenkarheaa versiota esimerkiksi Chromesta, Firefoxista tai Safarista. Näppärää!

Kaiken tämän tavoitteena on ollut luoda sovelluksesta jouhevampi, mukavampi ja parempi, sekä mahdollistaa jatkokehitys mahdollisimman vauhdikkaasti. Joskus talon perustuksia pitää vahvistaa, jotta voidaan rakentaa lisää kerroksia.

Uusia ominaisuuksia ja bugien listimistä

Samaan yhteyteen sopi mukavasti bugien korjailu, ja voi pojat, sitä olemme tehneet. Vaikka taviskäyttäjä ei välttämättä ole mitään ihmeellistä huomannut, on Tahtoossa kuitenkin ollut pieniä, monesti harmittomia, mutta harmillisia bugeja. Näitä on liiskattu yötä päivää, jotta sinunkaan ei tarvitse niihin törmätä. Merkittävimpänä mainittakoon:

  • Firefox-selaimilla ilmenneet ongelmat ponnahdusilmoitusten tilaamisessa

Uusiakin ominaisuuksia tässä rytäkässä tuli tehtyä:

  • Hääsivun julkaisu kertoo nyt, kenellä vieraistasi on sama nimi, mikäli hääsivun julkaisu on kaksoisolentojen johdosta estynyt
  • Hääsivun osioiden väliin on nyt mahdollista luoda siirtymiä liukuvärjäyksillä
  • Vieraat-osioon on luotu uudet ikäluokat: vauva, taapero, nuori ja seniori
  • Hääsivun kutsuviestien salasanakentän otsakkeen saa muokattua mieleisekseen
  • Riittävän isolla ruudulla Pöydät-osion tilastopalkki on vakiona näkyvissä

Seuraavaksi pöydällä: Hääkuvat

Seuraavaksi käydään Premium-paketin kimppuun!

Tavoitteena ei enempää eikä vähempää kuin päivittää syksyyn mennessä hääkuvien jakaminen uuteen aikaan ja tarjota hääpareille helppo tapa kerätä talteen kaikki vieraiden hääpäivänä ottamat kuvat.