Kuinka siirrät häät nykypäivään?
-
Kirjoittanut Marja Kontiainen
Kesä ja kärpäset. Aurinko lämmittää ihanasti häävieraiden kasvoja. Ilma sähköistyy, kun musiikin ensitahdit soivat ja morsian astelee näkyviin valkoisessa häämekossa. Helma heilahtelee kevyesti joka askeleella sulhasta kohden. Kädessään morsian kantaa vaaleanpunaisista pioneista koottua hääkimppua. Kukkien välistä pilkistää kameran linssi, joka tallentaa papin vieressä jännittyneenä odottavan sulhasen ja iloitsevien vieraiden ilmeet. Kärpästen lisäksi kesäiltapäivässä surisee myös kuvauskopteri, joka automaattiohjauksessa ikuistaa tätä ainutlaatuista hetkeä yläilmoista käsin. Bestmanin selän takaa pilkistää selfiekeppi odottamassa hääparin aamenen jälkeistä yhteiskuvaa papin ja seurakunnan kanssa. Joka toisen vieraan käsissä kännykät laulavat jatkuvalla napututuksella. Yksi sukulainen striimaa koko tapahtumaa livenä hääparin omalle Youtube-kanavalle…
Tarina ensi kesän häistä? Kenties. Tai ehkä viimekesäisistä. Ainakin Jenkeissä. Siellä The Knotin tekemän kyselyn mukaan vuoden 2016 hääpareista jo 22 % hyödynsi uusinta tekniikkaa hääpäivänään. Toteutuksia oli monenlaisia, esimerkiksi juuri GoPro kiinnitettynä hääkimppuun, kopterikamera ottamassa ilmakuvaa osana videokuvausta ja livestriimaus, jolla nekin läheiset, jotka eivät päässeet paikalle, pystyivät osallistumaan tapahtumaan.
Jos mitään muuta ei käytettykään, niin vähintään häiden hashtagia (64 % hääpareista) jaettiin vieraille. Silloin kaikki someen jaetut kuvat ja videot eivät katoa kuin tuhka tuuleen, vaan ne löytää myöhemminkin. Tänä vuonna suosio tuskin vähenee.
Suomessa astellaan tekniikan syleilyssä hieman jäljessä. Tosin hääparin oma häähashtagi ei enää viime vuonna ollut mikään harvinainen juttu täälläkään. Samoin muutamat selfiekuvat alttarilta papin kanssa kiersivät yhdessä ja toisessa mediassa.
Ja jos ei hääpäivänä, niin ainakin osana suunnittelua
Uusimman kyselyn mukaan Jenkeissä lähes kaikki hääparit (90 %) käyttivät älypuhelimia hyödyksi häiden suunnittelussa. Mobiilia menoa. Erilaisia verkkotyökaluja hyödynsi puhelimella jo 43 % vastaajista. Vielä useampi käytti kännykkää hääostosten ja -yritysten tutkimiseen, sillä älypuhelimella hääpukuja etsi 62 % ja palveluntarjoajia yli puolet kyselyyn vastanneista.
Uskoisin, että sama pätee myös Suomessa. Aika moni kuluttaa tänäänkin työmatkansa kännykän seurassa vertaillen ja etsien häämekkoja, koristeluideoita ja hääpalveluita. Tai keskustellen Facebookin hääryhmissä tulevista suunnitelmista.
Mikä sen sijaan Suomessa on vielä melko harvinaista, on hääsivujen käyttö. Siinä tullaan ehdottomasti perässä.
Yhdysvalloissa viime vuonna jo neljäsosa hääpareista teki verkkosivut juhliansa varten. Samalla linjalla mentiin vieraiden ilmoittautumisissa, sillä Jenkeissä joka viidensissä häissä hoidettiin ilmoittautumiset joko hääsivun tai muun RSVP-verkkopalvelun kautta.
Meillä hääsivujen perään kysellään kyllä koko ajan enemmän ja moni pohtii sellaisten tekemistä. Kehitystä kuitenkin hidastaa kotimaisten hääsivupohjia tarjoavien palveluiden puute. Toisaalta jos tilanne olisi ollut Suomessa erilainen pari vuotta sitten, ei Tahtoota ehkä tänä päivänä olisi ollenkaan olemassa.
Oman mieheni kanssa joitain ulkomaisia vaihtoehtoja kokeilimmekin, mutta ne eivät vakuuttaneet. Siksi päädyimme tekemään alusta asti itse verkkokutsun, joka toimi samalla hääsivuna. Samaan pakettiin halusimme myös vieraiden ilmoittautumiset.
Siltä pohjalta syntyi Tahtoon Vieraat- ja Kutsu-sovellus. Kohta niiden kautta voi kaikki muutkin halutessaan hoitaa niin hääkutsun ja hääsivun kuin ottaa vastaan ilmoittautumiset. Ihan miten itselle parhaiten sopii. Valmiiden pohjien avulla hääsivun rakentaminen on helppoa ihan jokaiselle.
Jos haluat ehtiä ensimmäisten joukossa mukaan, niin jätä sähköpostisi Tahtoon kutsulistalle etusivumme kautta.
Kuulutko niiden joukkoon, jotka kysyvät “miksi” vai “miksikäs ei”?
Tekniikka ja some ovat tulleet osaksi häitä tai ainakin hääjärjestelyjä, mikä on täysin luonnollista. Se, kuinka paljon niitä käyttää, on sitten jokaisen hääparin oma asia. Mikä toisen mielestä on täysin tarpeetonta, on toiselle hauska lisä ja ihana muisto tärkeästä päivästä.
Uskallan jo ennustaa sen verran, että tänä vuonna videokuvauksen lisäksi juuri häähashtagit lyövät meillä Suomessa kunnolla läpi. Tosin samaan aikaan aika moni hääpari haluaa yhä pitää omissa käsissään sen, mitä kuvia ja milloin sosiaaliseen mediaan leviää. Siihen yhtälöön vieraiden kannustaminen kuvien jakoon sopii huonosti.
Itse taidan olla siellä “miksikäs ei” -leirin läheisyydessä, kunhan kaikki vempaimet pysyvät hääpäivänä sivuroolissa. Kyllä sen selfien ehtii ottamaan muulloin kuin alttarilla papin kanssa, mutta video päivän tärkeimmistä hetkistä täydennettynä ilmakuvilla kuulostaa upealta.
Ehkäpä, jos nyt suunnittelisin omia häitä uudestaan, hankkisimme myös häävideokuvaajan ja ostaisimme muutaman GoPro-kameran juhlia varten.
Miten on, kuulutko itse niiden joukkoon, jotka ihmettelevät “miksi ihmeessä” vai niiden, jotka sanovat “totta kai” tai “ehdottomasti”? Entä käytittekö häissänne uutta tekniikkaa tai aiotteko hyödyntää jotain joko tekstissä mainituista tai muista uusista mahdollisuuksista?