Vieraan näkökulma : Vältä nämä yleisimmät häämokat 3 + 1
-
Kirjoittanut Marja Kontiainen
Viime lauantaina saimme kunnian olla mukana rakkaan ystäväni häissä. Häihin valmistautumisen eli käytännössä vaate-, kenkä-, kampaus- ja meikkistressin välissä pohdin hääjuhlia vieraan näkökulmasta. Minkälaisissa häissä vieraat viihtyvät parhaiten? Tai toisaalta, mikä on se varma keino pilata häät? Ekaan kysymykseen vastaukset vaihtelevat, mutta jälkimmäisessä toistuvat kerta toisensa jälkeen samat tarinat. Tässä ne 3 + 1 yleisintä vastausta.
1. Ylipitkät odottelut
Hääpari on sanonut tahdon ja vieraat ovat jo aikoja sitten saapuneet juhlapaikalle, mutta mitään ei tapahdu. Kuluu 15 minuuttia, 30 minuuttia, tunti ja jopa toinenkin. Siinä yksi jos toinenkin häävieras kadottaa juhlamielen, kun nälkäisenä ja janoisena odottaa tietämättä, miten kauan ja mitä. Jos ulkona odotteluun vielä lisätään hellepäivän kuumana porottava aurinko tai vaihtoehtoisesti vesisade ja kylmyys, niin juhlat on hääväeltä pilalla jo ennen kuin ne ehtivät edes alkaa.
Minimoikaa siis vierailta turha odotusaika! Onnittelu-, ruoka- ja juomajonossa jaksaa hetken seisoa, mutta hääparin odottelu tuntitolkulla ei lupaa hyvää loppuillalle.
Yleisin syy juhlien alun pitkittymiseen on valokuvat. Helppo ratkaisu on ottaa potretit rauhassa ilman kiirettä jo ennen vihkimistä ja bonuksena valokuvaaja saa ikuistettua herkät first look -kuvat. Jos tämä ei millään onnistu, niin suunnnitelkaa vieraille riittävästi ohjelmaa ja tarjotkaa pikku purtavaa ja juomaa odotuksen ajaksi. Plus olkaa siltikin nopeita. Häihin tullaan juhlimaan hääparin onnea, joten on kohtuullista, että hääpari on myös itse juhlissa paikalla.
2. Plaseerausfiaskot
Toinen häävieraiden pettymyksen kestoaihe ovat pieleen menneet istumajärjestykset. Yksin tuntemattomien seurassa, lapsettomana lapsiperheiden keskellä, 17 vuotiaana lasten pöydässä, istuminen eri paikassa kuin puoliso tai koko ilta eri huoneessa kuin hääpari kuulematta ja näkemättä mitään ohjelmasta. Siinä esimerkkejä häävieraiden mieliin painuneista juhlista, joissa kaikki ei mennyt ihan kohdilleen. Perinteisissä suomalaisissa häissä ruokapöytien ääressä istutaan pitkään ja hartaasti, joten pöytäseurue merkitsee paljon.
Myönnän heti, että onnistunut plaseeraus ei ole mikään helppo nakki. Miten koota palapeli, jossa osat on poimittu eri laatikoista? Täydellistä lopputulosta on mahdoton saada aikaan, mutta istumajärjestyksen laatimiseen kannattaa silti panostaa useampi hetki. Sillä vaikutetaan vieraiden viihtyvyyteen todella paljon.
Pikavinkit istumajärjestyksen tekoon:
- Helpoiten suunnittelette istumajärjestyksen Tahtoon Pöydät-sovelluksella!
- Jokaiselle vieraalle vähintään yksi tuttu pöytään
- Liikuntarajoitteisilla helppo pääsy istumaan ja pöydästä pois
- Pienet lapset vanhempiensa kanssa samaan pöytään
- Kaveriporukat yhdessä, tai älkää ainakaan sijoittako yksittäisiä henkilöitä jämäpöytään tuntemaan itsensä toisen luokan vieraiksi
- Sijoittakaa kaikki vieraat yhteen tilaan!
Jos kuitenkin päädytte erillisiin tiloihin, niin pitäkää huoli siitä, että kaikki ohjelma ja ohjeistukset kuuluvat ihan jokaikiselle. Mikään ei ole ikävämpää, kuin se, ettei kuule puheita, näe ohjelmaa tai jää paitsi jostain sen vuoksi, että sinut on häävieraana sijoitettu istumaan perimmäiseen huoneeseen.
3. Epätietoisuudessa tylsistyminen
Odottamisen lisäksi häävierasta rassaa juhlissa se, jos hän ei tiedä, mitä on tapahtumassa ja milloin. Kukaan ei kaipaa tarkkoja aikatauluja ennakkoon, mutta tilanteen tasalla oleva seremoniamestari kannattaa hankkia. Hänen tehtävänään on pitää hääväki menossa mukana kertoen, miten juhlat etenevät ja mitä ohjelmaa on milloinkin tiedossa.
Muuten voi käydä niin, ettei sitä uskalla edes nousta pöydästä, vaikka vessahätä vaivaa. Tai toisaalta ulkona happea haukatessa jää paitsi ohjelmista, kun niistä ei ole etukäteen kerrottu tai vieraita ei ole haettu paikalle.
Kun ohjelma rullaa sopivassa tahdissa eteenpäin, niin vieraiden on helpompi nauttia olostaan ja keskittyä juhlimaan.
+1 Liian vähän ruokaa ja juomaa
Viimeisenä vielä asia, josta häät tullaan aina muistamaan. Nimittäin juomien ja erityisesti ruoan loppuminen kesken. Jos häävieras jää ilman syötävää koko päivän kestävissä juhlissa, on varmaa, että mikään ei tilannetta pysty enää pelastamaan. Nälkä peittoaa alleen kaiken muun. Varatkaa siis riittävästi ruokaa kaikille vieraalle!
Sama toki pätee juomapuoleenkin. Helteellä on tärkeää, että koko päivän ajan on juotavia tarjolla.
Alkoholi kuuluu monen mielestä automaattisesti juhliin. Jos päätätte toisin, niin kertokaa siitä vieraille jo etukäteen. Sama pätee siihen, jos juomat on tarkoitus maksaa itse. Kun vieraat tietävät ennalta, niin he osaavat varautua, eikä ongelmia synny.
Tavoitteeksi: Jokaikinen vieras tuntee olonsa tervetulleeksi
Kaikki mainitut neljä mokaa on mahdollista välttää kohtuu helposti, kun vain muistaa asettua häävieraan kenkiin hääpäivän ohjelmaa suunnitellessa. Aina toki löytyy niitä vieraita, joiden lasi olisi lottovoitonkin jälkeen puolityhjä. Ihmisiä, joita ei voi miellyttää mitenkään. Eikä tarvitsekaan. Ainut asia, mitä heidän kohdallaan kannattaa tehdä, on jättää heidät kutsumatta. Sen sijaan muiden vieraiden osalta perushuomaavaisuudella pääsee pitkälle.
Ottakaa tavoitteeksi, että kaikki vieraat tuntevat itsensä tervetulleiksi ja ovat tärkeä osa teidän päiväänne. Silloin häänne painuvat häävieraiden mieliin ihan muista syistä kuin tässä postauksesta mainituista.
Mitä muut ovat mieltä? Osuiko ja upposi, vai onko joku muu asia ollut vielä ikävämpää häävieraan näkökulmasta?