Muista ainakin nämä, kun kirjoitat hääkutsua ja hääinfoa
-
Kirjoittanut Marja Kontiainen
On aika istua alas, kutsua vieraat ja kirjoittaa hääkutsu.
Kuulostaako yksinkertaiselta? Periaatteessa kyllä. Voin kuitenkin vakuuttaa, että panostamalla hääkutsujen sisältöön muutaman ylimääräisen ajatuksen säästyy monelta päänvaivalta jatkossa. Kuten esimerkiksi kutsumattomilta, yli- tai alipukeutuneilta ja nälkäisiltä vierailta. Mikään näistä ei ole kovin hyvä resepti onnistuneille juhlille
Tämä postaus on kirjoitettu, jotta sinulta ei unohtuisi hääkutsusta ja hääinfosta mitään olennaista.
Hääkutsun sisältö - vain välttämätön minimi
Lyhimmillään hääkutsussa kerrotaan se kaikkein tärkein tieto, eli kuka, mitä, missä ja milloin.
Keneltä hääkutsu on? Ketkä ovat menossa naimisiin? Milloin ja missä vihkiminen ja hääjuhla pidetään? Lisäksi kutsuun voi merkitä, mihin mennessä ja millä tavalla juhliin tulee ilmoittautua sekä mahdollinen pukukoodi.
Tässä on minimissään kaikki, mitä vieraiden tulee tietää ennen juhlia.
Näiden tietojen perusteella häävieraat osaavat tulla oikeaan paikkaan oikeana aikana pukeutuneena toivotulla tavalla.
Entä riittääkö tämä? Joskus kyllä. Useimmiten ei. Kun kyseessä on helposti yli 10 tuntia kestävä juhla, on vieraille hyvä kertoa muutakin infoa tulevasta. Kaikkea ei kuitenkaan kannata mahduttaa itse kutsuun.
Lisätietojen paikka on hääinfossa, joka liitetään osaksi hääkutsua.
Hääinfo - mitä hääinfoon kuuluu?
Hääkutsun tiedot toistuvat usein hyvin samalla kaavalla kutsusta toiseen. Sen sijaan hääinfon sisällöt vaihtelevat enemmän ja kuvastavat kunkin hääjuhlan erityispiirteitä.
Silti hääinfoissakin on usein toistuvia osia, joista tärkeimmät on koottu alle.
1. Saapuminen
Juhlapaikan ja vihkipaikan osoitteet voivat olla jo hääkutsussa. Usein ne kuitenkin lisätään juuri hääinfoon, jossa voidaan toistaa myös vihkimisen ja juhlan kellonajat.
Saapumisosiossa voi mainita myös julkisista kulkuyhteyksistä. Varsinkin muilta paikkakunnilta saapuville tämä on hyödyllistä tietoa.
Kun vihkiminen tapahtuu eri paikassa kuin itse juhla, kannattaa vieraita opastaa, miten siirtyminen paikasta toiseen onnistuu parhaiten.
2. Juhlan kulku
Juhlan kulusta voi saapumistietojen lisäksi kertoa muutamalla sanalla muutenkin.
Onko juhlien alussa tiedossa esimerkiksi cocktail-tilaisuus vai istutaanko saman tien ruokailemaan? Jatkuuko ilta vapaan seurustelun merkeissä tai onko myöhemmin tiedossa tunnelman kattoon nostattavaa livemusiikkia? Loppuuko ilta yhteissaunomiseen vai pitääkö jatkopaikalle siirtyä jo tavallista aiemmin?
Tarkkoja aikatauluja koko hääpäivän ohjelmasta vieraat eivät tarvitse etukäteen, eikä itse juhlassakaan.
Usein riittää pelkkä juhlan aloitusajankohta. Joskus on hyvä mainita myös, jos juhlapaikalta tulee poistua määrättyyn kellonlyömään mennessä.
Sen sijaan hääinfossa on monesti olennaista kertoa vieraille, missä vaiheessa päivää on tarkoitus ruokailla.
Näin häävieraat osaavat varautua tarvittaessa syömällä juuri ennen juhlia. Mikään ei pilaa vieraiden tunnelmaa yhtä tehokkaasti kuin nälkä ja jano. Mitä kauempaa vieraat matkustavat juhlapaikalle, sitä tärkeämpi tieto ruokailun ajankohdasta on.
Jos hääjuhlassa juomat on tarkoitus hankkia omakustanteisesti, kertokaa sekin etukäteen vieraille.
3. Pukukoodi
Monen mielestä pukukoodin lisääminen tuntuu tarpeettomalta, koska yleensä vieraat osaavat pukeutua juhlavasti häihin.
Mutta silloin kun hääparin toiveena vieraiden pukeutumisen suhteen on jotain perinteistä poikkeavaa, on pukukoodi tärkeä tieto. Sama pätee, jos hääpari toivoo vierailtaan tavallista rennompaa pukeutumista.
Näin varmistetaan, ettei kukaan tunne oloaan ali- eikä ylipukeutuneeksi.
Virallinen pukukoodi on sitten asia erikseen.
Jos epäilette vähänkin, että vakiintuneet pukukoodit eivät ole tuttuja vieraillenne, kannattaa pukukoodi kertoa sanallisesti pelkän termin kuten Iltapuku tai Juhlapuku sijaan. Näin säästätte vierailtanne monta tuskallista pohdintaa. Pukukoodin tarkoituksena kun on loppupeleissä auttaa vierasta.
Pukukoodi kohdassa voi myös mainita, jos vieraiden on hyvä varautua juhlassa esimerkiksi ulkona tapahtuvaan vihkimiseen sään mukaisella vaatetuksella. Tai ehkä loppuillasta on tarkoitus juhlia vapaamuotoisemmin ja jatkaa juhlaa saunomisen ja nuotiolla istumisen merkeissä.
4. Lapset
Moni haluaa nykyisin juhlia häitä pelkästään aikuisten kesken.
Tällöin hääinfoon on hyvä lisätä asiasta maininta. Myös se, jos vain lähipiirin lapset ovat tervetulleita juhliin, kannattaa kertoa jo etukäteen. Näin vieraat ymmärtävät, miksi hääjuhlassa on mukana myös pikkuväkeä vaikka pääasiassa kutsutut ovatkin aikuisia.
Mitäs jos hääparin toiveena on se, että loppuilta juhlitaan aikuisten kesken?
Kertokaa sekin etukäteen.
Silloin vieraat osaavat joko varautua lähtemään jälkikasvunsa kanssa ajoissa juhlista kotiin tai päättää osallistua juhlaan kokonaan ilman lapsia. Jos taas lapsivieraat ovat yhtä lailla kutsuttuja kuin aikuisetkin, voi senkin sanoa suoraan. Erityisen tervetulleiksi heidät saa tuntemaan, kun mainitsee jo kutsussa, että lapsille on tiedossa omaa ohjelmaa.
Vaihtoehdot lasten kanssa tai ilman ovat yhtä lailla hyviä, kunhan kutsutut tietävät asiasta.
5. Muistaminen
Lahjalista jää tänä päivänä yhä useammin tekemättä, mutta silti vieraat haluavat muistaa hääparia jollakin tapaa.
Jotta hääpari voi välttyä ei toivotuilta tavaralahjoilta, hääinfoa koristaa muistamiskohdassa usein tilinumero. Lahjaksi voi pyytää esimerkiksi osallistumista häämatkakassan kartuttamiseen tai vaikka lahjoitusta uuden kodin pesämunaksi.
Toki muitakin vaihtoehtoja on.
Hääinfossa voi esimerkiksi toivoa muistamista aineettomin lahjoin ja elämyksin, mikä antaa vapaammat kädet lahjan valitsijalle.
Lahjojen voi myös pyytää mahtuvan kirjekuoreen, jolloin pelkän rahan lisäksi vieraan on helppo sujauttaa viemiseksi esimerkiksi lahjakortti.
Eikä lahjalistavaihtoehtoakaan kannata kokonaan ohittaa. Monet muistavat edelleen hääparia mieluummin konkreettisella lahjalla, jolloin lahjalistalla voi helpottaa sekä vieraan elämää että varmistaa toivotut häälahjat.
6. Valo- ja videokuvaus
Oletteko hankkineet ammattilaisen ikuistamaan juhlapäivänne?
Entä haluatteko olla ensimmäisiä, jotka jakavat kuvia häistänne somessa? Vai haluatteko kenties sitä vastoin varmistaa, että pääsette näkemään kaikki someen lisätyt kuvat juhlistanne? Kaikista näistä kannattaa mainita jo hääkutsussa, vaikka saman tiedon kertoisi vielä uudestaan myös itse juhlassakin.
Häävalokuvaajat ja -videokuvaajat arvostavat, jos kutsuissa pyydetään antamaan heille työrauha kirkossa.
Jos taas haluatte olla ensimmäisiä, jotka jakavat kuvansa häistä someen, mainitkaa sekin hääinfossa.
Muuten on hyvin todennäköistä, että teitä onnitellaan somekanavissa jo ennen juhlien loppumista. Eikä jaettu kuva ole ehkä juuri se, minkä halusitte ensimmäisenä muiden näkevän.
Toisaalta on ihanaa, kun vieraat ottavat paljon kuvia ja videoita, ja jakavat niiden kautta teidän iloa ja onnea.
Silloin voitte palata päivän tunnelmaan heti häiden jälkeisenä aamuna. Jotta löydätte varmasti kaikki julkaistut kuvat, keksikää oma, uniikki #häähashtag ja pyytäkää jo hääkutsussa vieraita käyttämään sitä.
7. Tietoja palveluntarjoajista
Joskus on kiva mainita vieraille jo etukäteen, mitkä tahot ovat mukana juhlien toteuttamisessa.
Ehkä tiedossa on mahtavan bilebändin keikka, jonka haluatte kertoa etukäteen nostattamaan odotuksia. Kenties hääjuhlan pitopalveluun on panostettu paljon, mikä on mielenkiintoinen tieto vieraille. Tai haluatte kertoa, kuka häävalokuvaaja ikuistaa teidän päivänne?
8. Majoittuminen
Hääinfossa on usein oma kohtansa vieraiden majoitusvaihtoehdoille.
Joskus hääpari on esimerksiksi ennakkovarannut määrätystä hotellista huoneita juhlaväelle tai ehkä itse juhlapaikalla voi olla huoneita tai mökkejä osalle vieraista. Erityisesti silloin, kun vieraat tulevat juhlapaikalle pidemmän matkan päästä, on majoitusmahdollisuuksista hyvä kertoa jo hääkutsun mukana.
Näin autatte ja helpotatte vieraiden valmistautumista teidän juhlaanne varten.
9. Ilmoittautuminen häihin
Vaikka hääkutsussa olisikin maininta ilmoittautumisesta, kuuluu se myös hääinfoon.
Infossa on hyvä toistaa se, mihin mennessä ilmoittautumisia pyydetään ja miten ilmoittautuminen tulee tehdä. Jos ilmoittautumisen yhteydessä kysytään lisätietoja kuten erityisruokavalioita ja allergioita tai halukkuutta osallistua yhteiskuljetukseen tai majoittautua juhlapaikalle, kuuluvat nämä tiedot tähän kohtaan.
Ilmoittautumiskohtaan tai muualle kutsuun on hyvä myös laittaa, ketä hääkutsu koskee.
Usein tämä ilmaistaan niin, että kutsu on henkilökohtainen ja se koskee vain kuoressa mainittuja henkilöitä.
Yksi tapa varmistaa, ettei ylimääräisiä vieraita ilmoiteta, on käyttää sähköistä ilmoittautumista. Kun ilmoittautumiskohdassa mainitaan vain niiden vieraiden nimet, jotka on oikeasti kutsuttu, on kutsumattomien vieraiden ymppääminen mukaan vaikeaa. Tämä onnistuu esimerkiksi Tahtoon hääsivulla.
10. Kaasot, bestmanit ja muu hääseurue
Hääinfossa voi hyvin myös esitellä, ketkä huipputyypit vastaavat juhlan kulusta.
Kaasojen, bestmanien ja muun hääseurueen esittely on erityisesti suotavaa silloin, jos vieraat eivät tunne toisiaan entuudestaan. Silloin häävieraat tietävät jo heti juhlien alkaessa, kenen puoleen kääntyä kysymyksien kanssa.
Ehkä joku hääseurueesta vastaa lahjalistasta ja toinen illan ohjelmasta, jolloin vieraita voi pyytää jo hääinfossa ilmoittamaan oikeille henkilöille kyseisiin asioihin liittyvissä tilanteissa.
11. Yhteystiedot
Koska aina sattuu ja tapahtuu, eikä ikinä tiedä, minkälaisia tilanteita eteen tulee tulee, kannattaa hääinfon loppuun laittaa yhteystiedot.
Jos haluatte ohjata lisäkysymykset juhlien alla kaasolle tai bestmanille, voi hääinfoon laittaa heidän puhelinnumeronsa hääparin yhteystietojen lisäksi.
Kaikki hauskat ja hyödylliset lisätiedot
Näiden lisäksi hääkutsuun voi lisätä vaikka mitä muuta mielenkiintoista tai hyödyllistä kuten hääparin historiaa, läheltä löytyvät nähtävyydet ja ruokapaikat tai parhaat jatkoideat häävieraille.
Itseasiassa mitä ikinä vain keksittekin!