Miksi kannattaa palkata hääsuunnittelija, vaikka pystyisin tekemään kaiken myös itse?

Marja Kontiainen profiilikuva
Kirjoittanut Marja Kontiainen

Paras tapa hyödyntää jo häänsä viettäneiden asiantuntemusta on kysyä heiltä, mitä nyt tekisit toisin häissä.

Itse vastaisin, että:

  1. lähtisin heti häiden jälkeen minihäälomalle, jotta voisin jatkaa hääkuplassa pidempään.
  2. palkkaisin hääsuunnittelijan pitämään kaikki langat käsissä.

Ensimmäinen on selkeä. Palasimme itse häiden jälkeen liian pian arkeen, vaikka olisi ollut ihana nauttia hääpäivän huumasta vaikka koko seuraava viikko. Ota siis lomaa heti juhlan jälkeen, jos vain mitenkään voit.

Toinen kohta liittyy enemmän itse häiden suunnitteluun. Näin jälkikäteen näkee selkeämmin, miten paljon helpompaa kaikki olisi ollut hääsuunnittelijan kanssa.

Kukilla ja vaaleanpunaisella kankaalla koristeltu hääkaari lasiseinän ja lasiovien edessä.

Häiden suunnittelu on nimittäin aikamoinen voimanponnistus.

Oli sitten kyse 50 hengen tai 150 hengen häistä, niin harva hääpari on tehnyt mitään vastaavaa ennen omia juhliaan.

Ammattilaisen apu matkan varrella olisi tullut meille ja monelle muulle tarpeen.

Hääalan ammattilaisen avulla toteutat unelmasi helpommin

Juhlakirsikalla eli hääsuunnittelija Micu Mäkitalolla on vankka kokemus häiden järjestämisestä ja selkeä näkemys siitä, miksi jokaisen hääparin kannattaa ainakin harkita hääsuunnittelijan palkkaamista.

Yksi isoimmista syistä, miksi parit palkkaavat hääsuunnittelijan, on se, että he haluavat säästää arvokasta aikaansa ja vaivaa suunnitteluprosessissa sekä itse hääpäivänä.

Käytännössä hääsuunnittelijan tehtävänä on auttaa suunnittelemaan ja lopulta myös toteuttamaan hääparin unelmat hääpäivän somistuksista, ohjelmasta ja esimerkiksi kukituksesta.

Hankkimalla suunnittelijan voit keskittyä huoletta nauttimaan hääpäivästä ja myös hääsuunnitteluajasta.

Käytä rajallinen aika ja hääbudjetti oikeisiin asioihin

Jos järjestät ensimmäistä kertaa isoja juhlia, yllätyt varmasti siitä, kuinka paljon aikaa menee kaiken järjestämiseen.

On helppo uskoa, että ammattilainen toteuttaa toimijoiden valinnan ja häiden somistuksen suunnittelun ja toteutuksen huomattavasti nopeammin, kuin henkilö, joka ei ole tehnyt näitä tehtäviä aikaisemmin.

Silloin hääpari voi keskittyä itse muihin asioihin.

Tummatukkainen nainen tummansinisessä mekossa pitelee pään takana vaaleanpunaista isoa höyhenkoristetta. Taustalla kultaisia koristeita ja punaisia ilmapalloja.

Hääsuunnittelija Micu Mäkitalo, Juhlakirsikka

Ajan säästön lisäksi Micu painottaa sitä, että kun hääsuunnittelija on mukana, pari voi olla varma, että myös rahat käytetään parhaalla mahdollisella tavalla hääparin vision toteuttamiseen.

Suunnittelija ei myöskään pelkää kertoa, jos joku osuus on rahan tuhlaamista.

Lopullisen päätöksen tekee aina hääpari, mutta suunnittelijalta tulee vuosien kokemuksen myötä valtavasti osaamista ja ymmärrystä hääalaa kohtaan ja vinkkejä budjetin muokkaamiseen.

Hääviikonlopun ja hääpäivän koordinaattori

Vihdoin hääviikonloppuna hääsuunnittelija nousee arvoon arvaamattomaan.

Hääseurueen ei tarvitse koristella juhlapaikkaa yön pikkutunneille saakka, vaan he voivat edellisenä iltana rauhassa valmistautua yhdessä isoon päivään. Monesti häiden aattona käytännönjärjestelyt venyvät pitkälle iltaan ilman hääsuunnittelijaa ja aika yöunille jää vähäiseksi.

Näin kävi myös meille.

Suunnittelijan häätiimi taas somistaa isonkin juhlatilan muutamassa tunnissa valmiiksi.

Hääpäivänä suunnittelija voi toimia koordinaattorina, ottaa vastaan toimijat, vastata kaikkiin heidän kysymyksiinsä ja hoitaa taustalla kaikki käytännönjärjestelyt. Silloin hääparia tai hääseuruetta ei tarvitse vaivata niillä.

Suunnittelija pitää myös silmällä kaikkia pieniä asioita, jotka voivat hääpäivänä mennä pieleen. Ehkäpä kukat eivät esimerkiksi saavukaan ajoissa tai viime hetkellä huomataan sääolosuhteet sellaisiksi, että alkuperäisiä suunnitelmia on pakko muuttaa.

Silloin kun suunnitelmat eivät mene kuten oli ajateltu, hääsuunnittelija hoitaa asian kuntoon.

Tämä kaikki taustalla siten, että hääpari ja hääseurue voi keskittyä juhlimiseen ja parhaassa tapauksessa kuulee asiasta vasta häiden jälkeen, jos silloinkaan.

Runsas hääkimppu, jossa vaaleanpunaisia pioneja ja vaaleita ruusuja, morsiamen kädessä.

Hehkuttaja puhelinsoiton päässä

Hääsuunnittelijan palkkaamisesta puhuttaessa vähemmälle huomiolle jää suunnittelijan rooli hääparin luotettavana olkapäänä.

Juhlakirsikan Micu Mäkitalo painottaa sitä, että hääsuunnittelija on hääparin tukena koko hääsuunnittelumatkan. Aikatauluttajan, budjetoijan, somistajan ja koordinaattorin lisäksi hääsuunnittelija on muutakin, nimittäin hehkuttaja.

Ne hetket, kun puoliso ei enää jaksa keskustella, innostua ja hehkuttaa häitä, hääsuunnittelija on vain puhelimen päässä.

Toisin kuin kaverit tai välillä myös puoliso, hääsuunnittelija on aina yhtä innoissaan juhlista. Usein suunnittelijasta ja parista tuleekin läheisiä pitkän suunnittelumatkan edetessä.

Haluatko säästää rahaa, aikaa ja hermoja?

Micua kuunnellessa ja omaan kokemukseen peilatessa on helppo yhtyä siihen näkemykseen, että hääsuunnittelijan avulla hääpari säästää rahaa, aikaa ja hermoja.

Palkkaamalla suunnittelijan hääpari ei ole missään vaiheessa hääjärjestelyjä yksin. Aina on joku, jolta kysyä neuvoa ja apua, kun sormi menee suuhun.

Olen varma, että hääsuunnittelijan kanssa olisin itsekin nauttinut koko suunnitteluajasta huomattavasti enemmän ja stressannut kaikesta etukäteen paljon vähemmän.