Sukunimen vaihto ja avioliitto - Hääparin opas sukunimen vaihtamiseen
-
Kirjoittanut Marja Kontiainen
Naimisiin mennessä avautuu mahdollisuus sukunimen vaihtamiseen – mikäli niin haluat. Sukunimen vaihto on nimittäin täysin vapaaehtoista. Nykyään yhä useammat parit päättävätkin säilyttää omat sukunimensä.
Jos sukunimen muutos tuntuu houkuttelevalta, niin erilaisia vaihtoehtoja on olemassa nykyään enemmän kuin koskaan ennen. Sitä ainakin luulisi, että jokainen löytää niistä itselleen sopivimman!
Artikkelin sisältö
Kaikki eri sukunimivariaatiot esitellään seuraavaksi. Mikäli olet jo päättänyt muuttaa sukunimeä, niin eri vaihtoehtojen jälkeen löydät käytännöllisen muistilistan sukunimen vaihtamiseen.
Uskoitko muuten, että miehen sukunimen ottaminen perheen yhteiseksi sukunimeksi on ikivanha perinne Suomessa? Ei nimittäin ole. Sukunimen historia Suomessa -kappaleesta löydät muun muassa tästä aiheesta lisää tietoa.
Hääparien vaihtoehdot sukunimiksi
1. Yhteiseksi sukunimeksi toisen sukunimi
Edelleen suosittu vaihtoehto on valita yhteiseksi sukunimeksi jommankumman puolison vanha sukunimi. Tällöin toinen hääparista saa uuden siviilisäädyn lisäksi uuden nimen.
2. Omien sukunimien säilyttäminen
Joka vuosi yhä suositumpaa on se, että molemmat säilyttävät omat sukunimensä. Erityisesti jos sukunimellä on molemmille suuri merkitys tai kumpikaan ei muusta syystä halua omastaan luopua, voi hyvin säilyttää myös omat sukunimet.
3. Yhdistelmänimi yhteiseksi sukunimeksi
Monella sukunimen vaihtajalla on toive, että koko perheellä olisi yhteinen sukunimi. Nyt tämä onnistuu yhdistelmänimien myötä niin, ettei kenenkään tarvitse luopua kokonaan omasta sukunimestään. Molemmat puolisot voivat nimittäin tänä päivänä valita halutessaan yhdistelmänimen, ja myös lapselle voi antaa yhdistelmänimen sukunimeksi.
Etkö tykkää väliviivasta yhdistelmänimessä? Enää sitäkään ei tarvita. Sukunimeksi voi yhtä hyvin ottaa yhdistelmänimenä Jokinen-Karhunen kuin erillään kirjoitettuna Jokinen Karhunen.
Jotta vaihtoehtoja riittäisi kaikkiin tilanteisiin, voi järjestys olla yhdistelmänimissä mikä tahansa, ja vaikka molemmilla puolisoilla eri.
4. Sukunimen vaihtaminen suvun vanhaan nimeen
Jos oma tai kumppanin nykyinen sukunimi ei tunnu hyvältä, voi uutta sukunimeä lähteä etsimään myös suvun historiasta.
Suomessa kaikki voivat vaihtaa sukunimensä sellaiseen nimeen, joka löytyy omasta suvusta viiden sukupolven sisällä. Moni onkin vaihtanut avioituessan nimensä esimerkiksi äitinsä tyttönimeen tai isovanhempien käyttämään sukunimeen.
5. Uuden sukunimen luominen
Jos mikään jo olemassa olevista sukunimistä ei tunnu sopivalta, voi hääpari myös luoda kokonaan uuden, yhteisen sukunimen. Uusi sukunimi voi esimerkiksi heijastaa yhteisiä arvoja tai yhdistää osia molempien alkuperäisistä sukunimistä.
Uudissukunimissä, kuten sukunimissä muutenkin, ovat luontoaiheet erityisen suosittuja.
Suosituimmista vaihtoehdoista poiketen uudissukunimen kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä nimen hyväksymiseen voi kulua aikaa. Uutta sukunimeä pyydetään hakemusmenettelyssä Digi- ja väestötietovirastolta, ja prosessiin kuluu vähintään useampi kuukausi. Toki nimen voi vaihtaa myös vihkimisen jälkeen, jos päätös uudissukunimen hyväksymisestä ei ehtinyt tulla ajoissa.
Muistilista sukunimen vaihtoon
Jos valitsette nykyisen sukunimen tai niiden yhdistelmän, on paperityöt ennen vihkimistä helppoja. Sukunimivalinnasta ilmoitetaan samalla kun pyydetään avioliiton esteiden tutkintaa, eikä ylimääräistä paperien pyörittelyä vaadita.
Sen sijaan vihkimisen jälkeen pitää sukunimeä vaihtaessa huolehtia muutamista asioista:
- Henkilöllisyystodistukset, viralliset asiakirjat: Päivitä uusi sukunimi kaikkiin virallisiin asiakirjoihin ja henkilöllisyystodistuksiin, kuten passiin, ajokorttiin ja henkilökorttiin. Muista häämatkaa varatessa, että matkustusasiakirjojen kuten passin ja matkalippujen tulee olla samalla nimellä.
- Työnantajat, pankit, vakuutusyhtiöt: Muista ilmoittaa uudesta sukunimestä työnantajalle, vakuutusyhtiöille, pankille ja muille tärkeille tahoille. Nimenmuutos menee automaattisesti moneen paikkaan, mutta kannattaa silti tarkistaa, että asia on joka puolella kunnossa.
- Perhe, ystävät, some: Älä unohda ilmoittaa uutta sukunimeä ystäville sekä perheelle. Uuden nimen voi luontevasti kertoa samalla kun jakaa uutisen vihkimisestä ja uudesta elämänvaiheesta!
- Sähköposti: Uusi sukunimi voi tarkoittaa myös uutta sähköpostiosoitetta. Onneksi vanhan sähköpostiosoitteen voi helposti uudelleenohjata, niin viestit tulevat edelleen perille.
Entä jos mieli muuttui esteiden tutkinnan jälkeen? Haluaisitko sittenkin pitää oman sukunimesi?
Ei hätää! Riippumatta siitä, mitä esteiden tutkinnan yhteydessä on ilmoittanut, molemmat puolisot voivat vihittäessä aina säilyttää oman sukunimensä.
Sukunimen historia Suomessa
Sukunimen perinne on Suomessa suhteellisen uusi käytäntö, joka yleistyi vasta 1800-luvulla. Aiemmin käytössä olivat patronyymit eli henkilön isän nimeen tai asuinpaikkaan eli tilan nimeen perustuvat nimet. 1920-luvulla säädettiin uusi sukunimilaki, ja sen myötä sukunimet vakiintuivat perinnöllisiksi.
Usein ajatellaan, että miehen sukunimen ottaminen perheen yhteiseksi sukunimeksi olisi se perinteisin tapa toimia. Todellisuudessa näin on velvoitettu tekemään vain suhteellisen lyhyen aikaa 1930-luvulta 1980-luvulle ulottuvalla ajanjaksolla. Toki iso osa hääpareista on noudattanut tätä tapaa vielä 80-luvun jälkeenkin ja noudattaa edelleen. Viime vuosikymmeninä tilanne on kuitenkin pikkuhiljaa muuttunut.
Tänä päivänä suurin osa hääpareista päätyy johonkin toiseen ratkaisuun, ja vuonna 2022 miehen sukunimen perheen yhteiseksi nimeksi valitsi enää alle puolet naimisiin menneistä heteropareista.
Uusimman, vuoden 2019 nimilainsäädännön muutoksen myötä, hääpareilla on vapaus valita hyvin laajasta valikoimasta erilaisia sukunimivaihtoehtoja.
Sukunimen vaihto on jokaisen oma päätös
Kun puhutaan häistä, niin kaikilla on oma mielipide. Sama pätee sukunimeen. Päädyt sitten sukunimen vaihtamiseen tai oman säilyttämiseen, niin joillain on aina sanomista.
Ja jos jossain asiassa, niin tässä, muiden sanomiset voi huoletta jättää omaan arvoonsa!
Sukunimen vaihto on hyvä pitää mielessä myös häämatkaa varatessa. Täältä löydät lisätietoja aiheesta: Häämatka ulkomaille - Mitä pitää muistaa?
Lähteet:
- Tarkemmat ohjeet sukunimien käyttöön Etu- ja sukunimilaissa
- Digi- ja väestötietoviraston ohjeet sukunimen muuttamiseen
- Tietoa sukunimikäytäntöjen historiasta Suomessa: Sofia Kotilainen Suomalaisen perheen yhteisen sukunimen lyhyt historia
- Petri Karvinen, Historiallinen käänne: Miehen sukunimen valitsi viime vuonna enää alle puolet aviopareista, YLE