7 askelta hääkuvaajan valintaan - Miten löytää itselle sopivin valokuvaaja häihin?

Marja Kontiainen profiilikuva
Kirjoittanut Marja Kontiainen

Hääkuvaukseen erikoistuneita valokuvaajia on paljon ja voi tuntua vaikealta valita kuvaajaa monien hyvien vaihtoehtojen joukosta. Tässä sinulle avuksi seitsemän askelta, joita seuraamalla hääkuvaajan valinta etenee kuin itsestään.

Hääpotretti hääparista suutelemassa raitiovaunun edessä keskellä Helsinkiä

Kuva: Aarography

1. Tutustu eri hääkuvaajien tyylin ja hääkuvien tunnelmaan

Varaa runsaasti aikaa siihen, että aluksi vain katselet, ihastelet ja fiilistelet erilaisten hääkuvaajien tyylejä. Tutki kuvia ja mieti, kenen kuvaustyyli puhuttelee ja minkälaisia kuvia haluaisit omista hääjuhlista.

Tämä on muuten se kaikista tärkein vaihe! Se fiilis, jonka kuvat herättää, on paras mittari etsittäessä omia suosikkeja hääkuvaajien joukosta.

Mistä niitä hääkuvaajia sitten löytää?

Voit aloittaa esimerkiksi Instagramista, joka on täynnä upeita hääkuvaajia. Toinen hyvä paikka löytää juuri hääkuvaukseen erikoistuneita kuvaajia on Tahtoon hääpalveluhaku, josta kannattaa selata kaikki häävalokuvaajat ja heidän upeat kuvagalleriansa. Kysy myös tutuilta suosituksia, sillä sitä kautta voit saada hyviä vinkkejä.

Kuvia ihastellessa laita itsellesi ylös ne hääkuvaajat, joiden tyyli ja hääkuvien tunnelma sopii sinun makuusi ja odotuksiin hääkuvista.

Vanhempi hääpari kallioiden edessä istumassa lähekkäin silmät kiinni

Kuva: Valokuvaaja Ellen Kivistö

2. Pohdi, mikä on teidän budjetti häiden valokuvaukseen

Hääkuvaus ei ole ilmaista, eikä sen pidäkään olla. Hääkuvat ovat häiden jälkeen se asia, mikä jää jäljelle sormuksen ja puolison lisäksi. Kuvien avulla on mahdollista palata hääpäivän tunnelmaan ja elää hääpäivää aina uudestaan ja uudestaan, joten niihin panostaminen on usein helppo päätös.

Hääkuvaajaa etsiessä tärkeä vaihe on kuitenkin päättää, mikä teidän budjetti kuvaukselle on.

Miettikää samalla tarkasti, miten tärkeitä kuvat teille ovat.

Näettekö hääkuvat arvokkaina muistoina ainutkertaisesta päivästä, josta haluatte mahdollisimman paljon talteen? Haluatteko ehdottomasti ikuistaa koko hääpäivän aamun valmisteluista illan viimeisiin hitaisiin, vai riittääkö teille upeat hääpotretit ja vihkiseremonian tallentaminen?

Niin kuin muissakin häävalmisteluissa, yhtä oikeaa vastausta ei ole. Usein hääkuvaukselle kuitenkin varataan merkittävä siivu koko hääbudjetista.

Hääpari valkoisissa häämekoissa metsätiellä pitämässä toisiaan kädestä

Kuva: Valokuvaaja Sonja Siikanen

3. Vertaa toiveita ja todellisuutta

Kun oman hääkuvausbudjetin raamit on selvillä, on aika tutkia valokuvaajien hinnastoja tarkemmin. Niiden avulla pystyt arvioimaan, mikä on realistista ottaen huomioon omat toiveet hääkuvista.

Jos teillä ei ole tiukan budjetin vuoksi mahdollisuutta varata omaa suosikkikuvaajaa koko päiväksi, niin ei kannata heti luovuttaa. Entä jos karsimalla kuvaustunteja pystyisitte saamaan juuri sen hääkuvaajan, jonka kuviin tutustuessa tuli paras fiilis?

Usein on huomattavasti parempi vaihtoehto varata ammattikuvaaja juhliin edes osaksi päivää, kuin valita harrastelija koko päiväksi.

Hääkuvauksessa ei tule toista mahdollisuutta onnistua, joten kuvien lisäksi maksetaan varmuudesta, ammattitaidosta ja kokemuksesta.

4. Ota yhteyttä hääkuvaajiin

Kun sinulla on tarkempi näkemys siitä, mitä haluat hääkuvaukselta, ota yhteyttä sopiviin kuvaajiin.

Kysy omilta suosikeiltasi, ovatko he vapaita teidän päivänä ja tee tarjouspyynnöt. Joskus riittää yksi kysely, joskus voi joutua tekemään useamman. Mitä aiemmin olette liikkeellä, sitä varmemmin hääkuvaajilla on vielä tilaa kalentereissa.

Kuvaajilta voi samalla selvittää kaikki ne kysymykset, mitkä hääkuvauksessa vielä mietityttää.

5. Tutustu kuvaajien laajoihin gallerioihin

Seuraava askel ennen lopullista päätöstä on vielä pyytää sopivilta kuvaajilta nähtäväksi laajoja hääkuvagallerioita. Vain niiden avulla näet tarkemmin, miten kuvaaja taltioi koko hääpäivän tapahtumat.

Monesti hääkuvaajilla on kotisivuillansa esillä vain ne häiden upeimmat ja näyttävimmät otokset, mutta yleensä hääkuvauksia ammatikseen tekevät kuvaajat antavat mielellään nähtäväksi myös laajoja esimerkkigallerioita hääkuvauksista. Moni harrastelija saa kyllä yksittäisiä hienoja kuvia aikaiseksi, mutta vaaditaan paljon kokemusta ja ammattitaitoa, jotta niitä saa loihdittua tilanteessa kuin tilanteessa.

Hääpari metsän keskellä kesäisessä auringonpaisteessa

Kuva: Valokuvaaja Katia Himanen

6. Pidä ennakkopalaveri ja tee lopullinen valinta

Nyt ollaan jo lähellä loppua, mutta malta kuitenkin vielä hetki ja pidä ennakkopalaveri sen kuvaajan kanssa, joka on ykkössijalla.

Soittamalla tai tapaamalla kasvokkain tai etänä saat parhaiten selville, toimiiko teidän kemiat hääkuvaajan kanssa.

Yhteisen sävelen löytyminen on tärkeää, koska hääpäivänä vietätte kuvaajan kanssa yllättävän paljon aikaa. Monesti kuvaaja on mukana menossa heti aamun valmistautumisista lähtien aina siihen asti, kun hääpari poistuu hääpaikalta.

Hyvin toimiva kommunikaatio kuvaajan kanssa vaikuttaa myös suoraan itse kuviin. Kuvattavien rentous, ja toisaalta kuvaajan kyky ohjata kuvattavia, riippuvat molemmat ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta.

Hääpari tanssimassa lähekkäin häätanssia häävieraiden istuessa ympärillä pöydissä

Kuva: Jonna Helin Photography

Jos kemiat kohtasivat, tee varaus! Varsinkin häiden sesonkiaikana valokuvaajien lauantait voi olla varattu jo paria vuotta ennen, joten liian ajoissa ei voi olla liikkeellä.

7. Onnittele itseäsi hyvästä valinnasta

Panostamalla valokuvaajan valintaan varmistat, että saatte hääpäivästä sellaisia valokuvia, joihin haluat palata kerta toisensa jälkeen jopa vuosikymmenien päästä.

Lähikuva morsiamesta kurkistamassa vanhan auton ikkunasta hääkimppu kädessään

Kuva: Hessu Heikurinen Photography

Mitä turhia odottelemaan. Aloita etsintä heti tutustumalla Tahtoon hääpalveluhausta löytyviin hääkuvaajiin.