9 faktaa vihkisormuksista, minkä jälkeen oma sormuksesi tuntuu vielä tärkeämmältä.

Marja Kontiainen profiilikuva
Kirjoittanut Marja Kontiainen

Tiesitkö, että kihla- ja vihkisormuksien takaa löytyy monia tarinoita, uskomuksia ja tapoja, joiden alkuperää ei arjessa tule mietittyä sen enempää?

Vaaleanpunainen halo-mallinen timanttisormus sormusrasiassa ympärillään erivärisiä kukkia

By Laura Darthin Vuoden kaunein sormus 2019 -kilpailun voittanut upea Pretty in Pink -sormus

  1. Sormusten historia on pitkä. Todella pitkä. Niitä on käytetty sitoutumisen merkkinä jo ennen ajanlaskun alkua. Nykyisin sormus on myös erityisesti juuri rakkauden symboli.

  2. Sormuksen päättymätön kehä symboloi ikuisuutta, täydellisyyttä ja uskollisuutta. Siinä ei ole alkua eikä loppua.

  3. Sormuksen timantit symboloivat myös ikuisuutta.

Kolme timanttisormusta beigenväristen macarons-leivosten sisällä

KARAAT Jewelryn säihkyvän suloiset timanttisormukset

  1. Kristilliseen perinteeseen on kuulunut vihkisormus keskiajalta lähtien, ja nykyisinkin kirkolliseen vihkimiseen tarvitaan Suomessa sormus evankelis-luterilaisen vihkikaavan vuoksi. Vielä 1900-luvun alussa oli kuitenkin tavallista, että sormusten korkean hinnan vuoksi köyhemmät parit eivät hankkineet omia sormuksia vaan lainasivat niitä papilta.

  2. Toisen maailmansodan aikana Suomessa toteutettiin kultasormusten keräys, jolla haalittiin varoja Suomen puolustukselle. Jokainen kultasormuksen lahjoittaja sai lahjoittamansa sormuksen tilalle rautasormuksen, jonka sisältä löytyi vuosiluku 1940. Sormukset eivät olleet rautaa vaan alpakkkaa eli uushopeaa. Sormuksia kerättiin yhteensä noin 315 000 kappaletta.

Halomallinen timanttisormus ja rivitimanttisormus sormusrasiassa

Tira Jewelleryn näyttävät ja tyylikkäät sormukset

  1. Tapa käyttää vihki- ja kihlasormusta vasemman käden nimettömässä juontaa jo muinaisiin egyptiläisiin, jotka uskoivat verisuonen yhdistävän vasemman nimettömän ja sydämen. Jos olet kuullut sanan “vena amoris” eli rakkauden suoni, tulee se roomalaisilta.

  2. Kihla- ja vihkisormusta voidaan pitää missä vain! Mikään laki ei pakota käyttämään niitä vasemmassa nimettömässä tai edes sormessa. Monien ammattien ja käytännöllisyyden vuoksi vihki- ja kihlasormuksia saatetaan kantaa esimerkiksi kaulakorussa tai kellon rannekkeessa. Tai sitten niitä ei käytetä ollenkaan.

  3. Vihkisormuksen yleisin pitopaikka riippuu maasta ja kulttuuriperinteestä. Suomessa se on yleensä vasemman käden nimetön, mutta esimerkiksi Saksassa, Itävallassa, Espanjassa ja ortodoksiperinteessä sormusta käytetään oikeassa nimettömässä.

  4. Sormuksen oikea koko riippuu sormuksen mallista, ja se voi vaihdella jopa 1,5 koon verran. Kapea malli voi yleensä olla pienempi kuin leveän mallinen sormus.

Jos sinulta puuttuu vielä kihla- tai vihkisormus, niin käy kurkkaamassa löytyisikö se oikea Tahtoon hääpalveluhaun upeasta sormusvalikoimasta.