Mitä sinun pitää tietää hääkuvauksesta? Useimmiten kysytyt kysymykset ja vastaukset koskien hääkuvia ja hääkuvaajia.

Marja Kontiainen profiilikuva
Kirjoittanut Marja Kontiainen

Luettuasi tämän vältät suurimmat sudenkuopat valokuvaajan hankkimisessa häihin, ja tiedät muun muassa mitä hääkuvaus maksaa, miksi kuvaajaksi kannattaa valita ammattilainen ja kannattaako hääkuvaajalle tarjota ruokaa.

Mustavalkoinen läheltä kuvattu hääpotretti hymyilevästä hääparista, jossa morsian katsoo iloisena suoraan kameraan.

Kuva: J.Tengström

Miksi kannattaa valita ammattilainen valokuvaajaksi häihin?

Häät ovat ainutkertainen tapahtuma, johon panostetaan jopa useiden vuosien ajan. Miksi et siis panostaisi myös hääkuvaukseen?

Hääkuvat ovat puolison ja sormuksen lisäksi se ainoa konkreettinen asia, mitä häiden jälkeen jää jäljelle.

Toista mahdollisuutta hääkuviin ei tule.

Joka vuosi tulee vastaan ikäviä tarinoita, joissa hääpari ei saakaan luvattuja kuvia tai saadut hääkuvat ovat laadultaan selvästi odotettua huonompia.

Lähes aina näiden tarinoiden takana on ollut yritys säästää hääkuvauksessa.

Joko on päädytty valitsemaan kuvaajaksi harrastelija tai pyydetty kuvaajaksi hääparin tuttua, jolla on hieno kamera. Pelkkä kamera ei kuitenkaan tee kuvaajaa. Toki harrastelijakin voi osata ja onnistua, mutta mitään takeita siitä ei ole.

Pitkään hääpäivään mahtuu monia silmänräpäyksessä ohimeneviä hetkiä kuten vihkimisen suudelma tai kakun leikkaus, joissa kuvaajan pitää olla tilanteen tasalla ja onnistua kerralla.

Uskallatko antaa vastuun ainutkertaisen päivän ikuistamisesta harrastelijalle ja ottaa riskin epäonnistuneista hääkuvista?

Valitsemalla ammattilaisen valitset mielenrauhan, ammattitaidon, varmuuden ja laadukkaan lopputuloksen riippumatta säästä tai muista kuvausolosuhteista juhlapaikalla.

Mikä on hääkuvauksen hinta vuonna 2023?

Hääkuvaajien hinta vaihtelee ja riippuu tietenkin monesta tekijästä kuten kuvauksen kestosta ja kuvaajan kokemuksesta.

Esimerkiksi 8 tunnin hääkuvauksen hinta liikkuu yleensä noin 1200 eurosta 2500 euroon. Varmasti löytyy myös halvempia tarjouksia ja kalliimpia vaihtoehtoja, mutta tuohon hintahaarukkaan osuu valtaosa kuvaajista.

Pelkkien perinteisten studiohääkuvien ottaminen on tietenkin huomattavasti edullisempaa. Samoin jos hääkuvaajan varaa osaksi hääpäivää kuten pelkästään vihkimisen ja hääpotrettien ajaksi.

Jos hääkuvaaja on mukana heti aamun valmistautumisista alkaen juhlien loppuun saakka on hääkuvauksen hintakin vastaavasti korkeampi.

Hintatasoon vaikuttaa lisäksi hurjan paljon kuvaajan ammattitaito ja kokemus. Myös sijainnilla ja sen myötä vaihtoehtojen määrällä ja kysynnällä on merkitystä.

Hääpari kävelemässä läpinäkyvän sateenvarjon alla asfalttipinnoitettua metsätietä sateessa katsoen taaksepäin kohti kuvaajaa.

Kuva: Silja Aalto Photography

Mikä hääkuvauksessa maksaa?

Hääkuvaus on niin paljon muutakin kuin pelkkää kuvaamista hääpäivänä, että siitä voisi tehdä vaikka kokonaan oman postauksen.

Ennen hääpäivää kuvaaja käyttää aikaa sekä yhteydenpitoon hääparin kanssa, tapaamisiin että kuvauspäivän valmisteluihin.

Yleensä koko päivän kuvauspaketteihin kuuluu yksi tai useampia tapaamisia kuvaajan kanssa joko etänä tai kasvokkain. Lisäksi ennen häitä kuvaajan aikaa kuluu viestien vaihtoon hääparin kanssa ja kuvauspäivään valmistautumiseen. Hääpäivänä kamera ja kalusto pitää olla tikissä, samoin kuin kuvaajakin pukeutumisesta lähtien.

Itse hääpäivä on kuvaajan näkökulmasta rankkaa työtä ilman kunnon hengähdystaukoja alusta loppuun saakka.

Pitkä, koko päivän dokumentaarinen hääkuvaus on aikamoinen fyysinen ponnistus.

Mieti itse, milloin teit viimeksi 13 tunnin työpäivän vuorotellen seisten, kyykyssä ja juosten, kantaen mukanasi useamman kilon lisäpainoja. Puhumattakaan, että samalla keskityt täysillä timanttisen työsuorituksen saavuttamiseen.

Boheemisti pukeutunut hääpari vanhan kivitalon edessä seisomassa käsikkäin, sulhasella minipossu talutushihnassa.

Kuva: Johnny Perkka

Häiden jälkeen on edessä vielä suuri työ, kun hääkuvaaja käy läpi kaikki otetut kuvat ja jälkikäsittelee niistä valitsemansa otokset.

Kaikista, jopa tuhansista hääpäivänä otetuista kuvista, valikoidaan ja koostetaan yhtenäinen kokonaisuus joka vielä erikseen jälkikäsitellään. Hääkuvaajat ottavat yleensä niin sanottuja raakakuvia, joissa on mahdollisimman paljon kameran kuvakennon välittämää tietoa tallessa. Raakakuvista kuvaaja loihtii lopulta oman tyylinsä mukaisen lopputuloksen.

Työaikaa yksiä häitä varten kuluu huomattavasti enemmän kuin pelkkä paikallaolo hääpäivänä.

Hääkuvauksien hinnalla pitää pystyä kattamaan kuvaajan oman palkan lisäksi lukuisia yrittäjän ja yrityksen maksuja YEL-maksuista markkinointikuluihin ja vuokrista kamerakalustoon. Hintaan sisältyy tietenkin myös arvonlisävero (24 %), josta hääkuvaaja ei itse kostu senttiäkään.

Oikeastaan tätä lukiessa tuntuu, että hääkuvauksen hinnat voisivat olla nykyistäkin korkeammat, jotta hääkuvaajat saisivat tekemästään työstä kohtuullisen korvauksen.

Toivottavasti tämä avaa hieman syitä sille, miksi hääkuvasta ammatikseen tekevälle häiden kuvaaminen on jotain aivan muuta kuin silloin tällöin kuvaavalle harrastelijalle.

Miksi on tärkeää nähdä hääkuvaajilta laajoja hääkuvagallerioita?

Sokea kanakin löytää joskus jyvän ja tuurilla voi jokainen ottaa muutaman hyvän kuvan.

Ammattilaiset erottaa siitä, että he pystyvät ottamaan laadukkaita kuvia läpi koko hääpäivän riippumatta olosuhteista.

Juhlatilat, joissa valaistus voi olla sekoitus kylmiä ja lämpimiä pistemäisiä valonlähteitä tai joissa on hämärää, on ammattimaisesti hääkuvauksia tekevälle peruskauraa. Harrastuksenaan kuvia silloin tällöin ottavalle sama tilanne voi olla epätoivoinen.

Laajat galleriat koko päivän kuvauksista kertovat paljon tarkemmin kuvaajan taidoista kuin tarkkaan valikoidut näytekuvat hääpotreteista.

Hääkuvauksen ammattilaiset antavat mielellään katsottavaksi kuviaan ottaessasi heihin yhteyttä. Usein jopa pyytämättä. Jos näin ei tapahdu, voit pyytää itse tutkittavaksi laajoja hääkuvagallerioita.

Mustavalkoinen kuva hääparista kävelemässä vierekkäin nurmikolla kuvaajaa kohti morsiamen hunnun hulmutessa takana.

Kuva: byElinaM

Pitääkö kuvaajalle tarjota häissä ruokaa?

Vastaus riippuu siitä, kuinka pitkäksi ajaksi olette varanneet valokuvaajan paikalle.

Jos kyse on koko päivän kuvauksesta, niin lähtökohtaisesti hääkuvaajalle on hyvä tarjota ruokaa. Pitkän työpäivän jaksaa paremmin, jos välissä saa ravintoa.

Oikeastaan ruoan tarjoaminen hääkuvaajalle kuuluu jo pelkkiin hyviin tapoihin.

Varaamalla kuvaajalle paikan juhlavieraiden seasta on kuvaaja aina siellä, missä tapahtuu.

Juhlatilassa hääkuvaajan paikka kannattaa valita siten, että sieltä on hyvä näköyhteys hääpariin ja mahdollisiin puhujiin. Siitäkin huolimatta, että kuvaaja tuskin tulee muutamaa hetkeä enempää paikallaan istumaan.

Morsian ja morsiamen ryöstäjät keppihevosten kanssa peltoaukealla kauniissa kesäillassa.

Kuva: Valokuvaaja Lasse Lehto

Aina on tietenkin hyvä kysyä valitsemaltasi valokuvaajalta, mikä hänelle on mieluisin tapa toimia. Joku jättää ruoan tietoisesti syömättä, jos tietää sen esimerkiksi väsyttävän.

Vinkki! Pitopalvelulta kannattaa kysyä erikseen tarjous valokuvaajalle. Usein pitopalveluilla on edullisempi hinnasto häissä työkeikalla oleville.

Mietitkö muuten, miksi kuvaajat eivät yleensä ota valokuvia ruokailun aikana?

Yksinkertaisesti siksi, että ruokaa syövistä ihmisistä saa harvoin hyviä kuvia. Tarjoiluista tai ruokailun välissä pidetyistä puheista se toki onnistuu, mutta harva haluaa nähdä itseään haarukka suussa tai pureskelemassa ruokaa.

Miksi hääkuvien toimittamisessa kestää?

Usein hääkuvaaja lupaa muutaman sneak peek -kuvan heti häiden jälkeisenä päivänä, mutta loppujen kuvien toimittamisessa kestää muutamasta viikosta useampaan kuukauteen.

Kuvien käsittely vie nimittäin aikaa.

Valokuvaaja ei toimita asiakkaalle kuvia suoraan kamerasta vaan kuvien loppukäsittelyyn kuuluu monia vaiheita.

Usein kuvaajat käyvät ensin läpi kaikki ottamansa kuvat ja valitsevat sieltä ne, joita lähdetään käsittelemään. Valtaosa kuvista saa yleensä hieman kevyemmän käsittelyn, mutta tiettyjen kuvien kanssa, kuten hääpotrettien, töitä voidaan tehdä pitkäänkin.

Yhtenäisen sävymaailman ja tunnelman luominen vaihtelevissa olosuhteissa otettuihin kuviin ei käy hetkessä.

Hääpari aurinkolaseissa seisomassa käsikkäin keskellä kaupunkia ja mukulakivikatua taustallaan Helsingin Tuomiokirkko.

Kuva: Karri & Kati Wihersaari

Lisäksi häiden sesonkina kuvaajalla voi olla käsiteltävänä samaan aikaan useiden eri häiden valokuvat. Kiireisimpinä kesäkuukausina kuvien toimitus voi sen vuoksi venyä pidemmälle.

Jotta toimitusaika ei tule yllätyksenä, kannattaa kirjallisessa sopimuksessa hääkuvaajan kanssa sopia myös kuvien toimitusajasta.

Tärkeintä on, että tiedät jo etukäteen, milloin saat viimeistään hääkuvat käsiisi.

Odottelussa kun ikävintä on epätietoisuus.

Miksi hääkuvaaja ei toimita kaikkia ottamiaan kuvia hääparille?

Valokuvaajat valitsevat ja toimittavat vain parhaat otokset hääparille.

Se on molempien etu, niin hääparin kuin häävalokuvaajan.

Valokuvaajat haluavat tarjota parhaan mahdollisen lopputuloksen. Teknisesti tai muuten epäonnistuneet kuvat eivät tuo hääparille lisäarvoa. Kuten ei myöskään useat lähes samasta tilanteesta otetut kuvat.

Jos olet valinnut häiden kuvaajaksi oman suosikin, on helppoa luottaa, että hääkuvaja valitsee myös sinun mielestäsi parhaat ruudut lopulliseen hääkuvagalleriaan.

Hääpari halaamassa toisiaan tyhjässä valoisassa pyöreässä linnamaisessa tilassa, jossa on on korkeat ikkunat.

Kuva: Tommi Ahonen Photography

Mitä tehdä, jos hääbudjetti ei riitä koko päivän dokumentaariseen hääkuvaukseen?

Valokuvaajia löytyy monesta hintaluokasta, joten valinnanvaraa löytyy harrastelijoista koviin ammattilaisiin.

Kannustan kuitenkin ehdottomasti panostamaan ammattilaiseen, vaikka se voi rahallisesti vähän kirpaistakin.

Tässä tapauksessa voi ensimmäiseksi miettiä, josko ottaisitte häävalokuvaajan paikalle häihin vain osaksi aikaa. Kuvauksen hinta riippuu nimittäin paljon juuri kuvauksen kestosta, joka vaikuttaa suoraan myös jälkikäsittelyyn tarvittavaan työmäärään.

Koko päivän dokumentaarisen hääkuvauksen sijaan ammattilaisen voi varata kuvaamaan esimerkiksi pelkät hääpotretit tai vaikka niiden lisäksi myös vihkimisen ja hääjuhlan alun. Näin varmistatte onnistuneet kuvat juhlasta vaikka hääkuvajaa ei olisikaan ikuistamassa aamun valmistautumisia ja illan riehakkaampaa menoa.

Kesälauantaisin voi tosin olla vaikea saada ammattilaista tekemään kovin lyhyttä kuvausta, koska lyhyempikin hääkuvaus varaa kuvaajalta koko päivän. Yksi harvemmin käytetty vaihtoehto on järjestää kesähäät arkipäivänä, jolloin on huomattavasti helpompaa saada haluamansa kuvaaja tekemään vähän lyhyempikin hääkuvaus.

Hääpotretteja ei myöskään ole pakko kuvata hääpäivänä, vaan ne voidaan ottaa myös muina päivinä. Moni esimerkiksi yhdistää koekampauspäivään hääpotrettien ottamisen.

Sekin kannattaa pitää mielessä, että upeat valokuvat ainutlaatuisesta päivästä kestävät loppuelämän, ja koko päiväksi mukaan varattu hääkuvaaja saa ikuistettua päivän tarinan alusta loppuun asti.

Mustavalkoinen kuva hääparista tanssimassa nurmikolla.

Kuva: Valokuvaaja Arto Markkanen

Jäikö jotain mietityttämään hääkuvauksessa?

Kaikki vielä avoimet kysymykset kannattaa selvittää suoraan valokuvaajalta. Hääkuvaajat tuppaavat olemaan mukavaa porukkaa, joten kysymistä ei kannata arkailla.

Jos etsit vielä valokuvaajaa, niin upeita hääkuvaajia löydät helpoiten Tahtoon hääpalveluhausta. Vai tarvitsetko lisäneuvoja häävalokuvaajan etsintään? Silloin kannattaa lukea 7 askelta hääkuvaajan valintaan - Miten löytää itselle sopivin valokuvaaja häihin?.